De echte vensterbank

De vensterbank wordt in Nederland vooral gebruikt om leuke beeldjes, mooie orchideeën en soms fotolijstjes in te plaatsen. Het is vaak ook niet meer dan een 10 tot 20 centimeter breed. Toch is de naam vensterbank een beetje vreemd, aangezien je er doorgaans niet in kunt zitten. En dat is nu juist zo gezellig. Maak daarom eens een echte vensterbank voor het raam.

Window seat
In het Engels wordt deze zitplaats een window seat genoemd, een raam zit dus als je het letterlijk vertaald. Deze zitplaats bestaat meestal uit een zeer brede vensterbank, waarbij je dus echt ín het raamkozijn kunt zitten. Gezellig om te versieren met kussens of zachte muurbekleding om uren naar buiten te kunnen kijken. Ook zie je veel dat er een bankje op raamkozijn hoogte tegen het raam wordt geplaatst, met hetzelfde effect.

Maak het zelf
Een bankje voor het venster is niet alleen heel gezellig, het geeft ook inspiratie om zo nu en dan naar buiten te kunnen kijken. Bovendien kan het een manier zijn om spulletjes mooi op te bergen. Een vensterbankje is vooral ideaal op slaapkamers, maar als je vrije ruimte over hebt in de woonkamer kan het natuurlijk ook. De hoogte van het bankje is natuurlijk afhankelijk van de hoogte van het raam. Wanneer het raam wat hoger zit, kun je onder het bankje een ladekastje of boekenplanken maken. Zo integreer je twee meubelstukken in één. Zorg wel dat het een stevig geheel is. Heb je een laag raam in de woonkamer? Plaats hier dan eens een lage lange kast voor en leg daar wat kussens op.

Gezellige kussens
Vervolgens kun je de vensterbank voorzien van zachte en vooral gezellige kussens. Voor het zitgedeelte kun je één of meerdere platte, vierkante of rechthoekige kussens kiezen. Zorg dat ze goed passend liggend om wegschuiven te voorkomen. En vergeet niet een paar leuke kleine kussentjes erop te zetten. Dat zal lekker zitten!