Een bijzondere vijver

De een wil een tuin met een grasje en een terrasje. Voor veel mensen is een vijver het summum, het onderdeel dat er toch echt moet zijn, liefst voorzien van bijzondere vissen en waterplanten. Als je zo’n vijver in je tuin wilt, dan hoort daar een goede voorbereiding bij.

Maak het uniek
Standaard vijvers zijn eenvoudig aan te leggen. In de handel worden voorgevormde vijverbodems verkocht, die je daar prima voor kunt gebruiken. Maar wil je iets bijzonders, dan ga je voor een eigen ontwerp, je eigen vijvervorm. Op een plattegrondje teken je precies in, hoe je vijver eruit moet gaan zien. Als je vissen en speciale waterplanten wilt, informeer dan goed bij de vijverspecialist, niet alles wat je bedenkt is even goed te combineren met elkaar.

Aan het werk!
Een vijver zal uitgegraven moeten worden, dus er blijft zand over. Bedenk, waar je dat gaat laten. De maten van de vijver zet je met paaltjes uit, eventueel met linten ertussen gespannen. Je graaft een centimeter of tien dieper uit dan je vijver gaat worden. De extra tien centimeter moeten met wit zand worden gevuld. Dat voorkomt verzakkingen. Nu komt er een laag vijverfolie, die je met stenen op zijn plaats houdt. De randen van het folie steken aan de buitenkant uit, dit overtollige folie werk je later weg, bijvoorbeeld onder de bestrating.

Vullen en aankleding
Een bijzondere vijver vraagt om een bijzondere vulling en aankleding. Met speciale accessoires, die je in de vijverspeciaalzaak koopt, maak je jouw vijver tot een uniek en bijzonder geheel. Bijvoorbeeld met een waterpomp, een fontein of een watervalletje. Met waterplanten breng je de vijver in speciale sferen. En niet vergeten: het water en de vissen!