Inboedelverzekering of opstalverzekering?

Een thuis is een fijn plekje met je eigen spulletjes. Het is zo ingericht zoals jij dat graag hebt en je bent gesteld op die inrichting. Vaak kost zo’n eigen plekje best nog wat centen als je alles bij elkaar optelt, niet vreemd dus dat je een verzekering wilt afsluiten om je eigen stekkie opnieuw te kunnen opbouwen als er onverhoopt wat mis gaat. Maar wat heb je nodig een inboedelverzekering of een opstalverzekering, of zelfs beide?

Waarom een opstalverzekering?

Met een opstalverzekering is je woning verzekerd tegen schade die veroorzaakt kan worden door bijvoorbeeld een brand, storm of inbraak. Een opstalverzekering is in Nederland verplicht voor iedereen die een koophuis heeft op basis van een hypotheek. Woon je in een huurhuis dan is de verhuurder verplicht om zo’n verzekering af te sluiten en heb jij daar zelf niets mee van doen. Het woord “opstal” is een verzamelwoord voor jouw woning en alle onroerende goederen die erbij horen zoals het tuinhuis, de zonnepanelen op het dak, de geïnstalleerde centrale verwarming en bijvoorbeeld het sanitair. Zelfs de bakstenen en het dak zijn verzekerd bij een opstalverzekering. Bij sommige verzekeringsmaatschappijen wordt ook de glasverzekering hier direct in meegenomen.

Als je niet een woning maar een appartement gekocht hebt, dan is de opstalverzekering vaak al geregeld door de VVE. Het gehele gebouw wordt in één keer verzekerd. Controleer deze verzekering wel even want het kan zijn dat bepaalde zelf aangebrachte dingen, zoals een luxe keuken of een mooi houten vloer niet zijn meeverzekerd. Het is in zo’n geval mogelijk om een eigenaarsbelangverzekering af te sluiten om deze risico’s te dekken.

Waarom een inboedelverzekering?

In tegenstelling tot de opstalverzekering, die verplicht is voor huiseigenaren, is de inboedelverzekering niet verplicht in Nederland. Jij bepaalt dus zelf of jouw spullen de moeite waard zijn om te verzekeren. Meestal is dat wel het geval, want kijk eens wat jouw hele interieur en alle spulletjes die in jouw huis staan gekost hebben. Stel je eens voor dat je dit allemaal in één keer opnieuw moet aanschaffen nadat bijvoorbeeld een brand alles verwoest heeft…!

Bijzondere gevallen en onduidelijkheden

Soms is het verschil van dekking tussen een inboedelverzekering en een opstalverzekering een beetje onduidelijk. In zo’n geval kun je meestal de volgende regel aanhouden: Alles wat echt vastzit aan en in je woning valt onder de opstalverzekering. De dingen die je zelf zou kunnen verplaatsen zonder het los te moeten breken, vallen onder de inboedelverzekering.

De fundamenten van je woning, niet geheel onbelangrijk, worden meestal meeverzekerd in de opstalverzekering als zijnde een extra fundamenten clausule in de opgestelde polis. Let hier dus goed op bij het afsluiten van zo’n dergelijke verzekering. Schade veroorzaakt door een aardbeving, een vulkaan, een atoomkernreactie of een hevige overstroming zijn helaas altijd uitgesloten. Ook een burgeroorlog en het calamiteitenrisico zijn uitgesloten.

Kies de juiste verzekering

Zowel bij de opstalverzekering als bij de inboedelverzekering kun je kiezen uit een aantal vormen. Verdiep je dus eerst in de vraag: wat wil ik precies verzekeren? Maak daarna pas een definitieve keus en vergelijk eventueel verschillende aanbieders.