Moet je verhuizen naar een duurder huis?

Op Lifestylewonen gaat het vooral over de laatste woontrends, maar alles daaromtrent is eigenlijk pas echt relevant wanneer je natuurlijk dat net gekochte, nieuwe huis hebt betrokken. Op dat moment moet je namelijk helemaal opnieuw je nieuwe huis inrichten en veel mensen kiezen er dan voor om vanaf het begin te beginnen en voor een hele nieuwe inrichting te gaan.

Dat verhuizen is natuurlijk nogal een klus, maar toch hoor je de laatste tijd steeds vaker dat je toch vooral juist nu moet verhuizen naar een mooier, duurder huis. Hoe zit dit?

Lage rente
De rente staat erg laag en de huizenmarkt zit weer in de lift. Vanuit dat oogpunt kan verhuizen inderdaad een goede optie zijn. De maandelijkse woonlasten zijn immers laag en als de huizenmarkt nog verder aantrekt, maak je nog winst ook! Vergeet echter niet dat de huizenprijzen, zeker in de populaire gebieden, al flink omhoog zijn gedaan. Echte koopjes zitten er eigenlijk niet meer bij. Het zou kunnen dat je daarom teveel betaalt. Zeker gevoelsmatig kan dit zo zijn – dus dat het erg voelt alsof je te veel betaalt – wanneer je door de gekte op de markt genoodzaakt wordt over te bieden. In Amsterdam wordt er heel veel 10 tot 20% overboden. Dat zal zeker voelen alsof je te veel betaalt. Niet fijn!

Hoewel de rente dus laag staat, wil dat overigens niet zeggen dat je maandelijks minder geld opzij moet leggen. Wanneer je nu namelijk een nieuw huis koopt, moet je verplicht een deel van de hypotheek aflossen. Een aantal jaar geleden hoefde je dat nog niet. Als je nu dus nog steeds een ‘oude’ hypotheek hebt lopen, zal het zo zijn dat je bij afsluiting van je nieuwe hypotheek opeens een maandelijks bedrag moet betalen voor de aflossing.

Kies vooral voor jezelf
Vanuit financieel perspectief kun je inderdaad zeggen dat het goed kan zijn om te verhuizen. Het kan financieel inderdaad goed uitpakken. Toch moet dat volgens ons nooit de hoofdreden zijn.

Of je wel of niet een nieuw huis moet komen, hangt vooral van je persoonlijke wensen en je situatie af.

Stel dat je nu puberende kinderen hebt. Dan kun je wel in een groter huis gaan wonen, maar over een paar jaar zal je er dan met alleen je partner wonen. Is het dan niet veel te groot?

En hoe gaat het op het werk? Wat als er één werkloos wordt? Zijn de woonlasten dan nog te betalen?

Bovendien: heb je de ruimte echt nodig? Of ben je stiekem gewoon hartstikke gelukkig met je huidige woning?

Nieuw huis, veel stress
Naast de bovengenoemde aspecten, is het kopen van een nieuw huis – en alles wat daarbij komt kijken – stressvol. Neem bijvoorbeeld het eerder genoemde verhuizen. Als je bereid bent je portemonnee te trekken, kun je de verhuis het beste uitbesteden. In België is het via een online verhuisfirma als Emoov.be zeer gemakkelijk te regelen, terwijl in Nederland een speler als Goedkoopverhuizen scherp geprijsde ‘all-in’ verhuizingen aanbiedt. Als je het op zo’n manier aanpakt, valt de stress wellicht wat mee.

Echter, als je per se zelf wilt verhuizen, moet je serieus rekening houden met de planning. De ‘factor’ verhuizen moet je dan wellicht meenemen in je besluit om überhaupt te verhuizen. Voor veel mensen levert verhuizen buitengewoon veel stress op. Mocht je het dus druk hebben (drukke baan, kinderen enzovoorts) en je staat op punt om te verhuizen, vergeet dit dan vooral niet. In combinatie met eventuele risicofactoren, zoals werkloosheid, kan dit een reden zijn om van zo’n verhuizing af te zien en gewoon blij te zijn met hoe je nu woont. Altijd maar meer willen, is niet altijd goed.

Uiteindelijk is het vaak een keuze tussen financieel gewin en geluk/rust. Ga je een voor een potentiële financiële winst, of kies je voor de rust en blijf je wonen in je huidige huis?