Praktische tips voor het aanleggen van een vijver

Een mooie tuin waarin bloemen staan te bloeien en het bruist van het leven maar er is nog één ding dat ontbreekt: en dat is een mooie vijver. Als je een vijver plaatst in de tuin dan heb je een meerwaarde en een plezier om naar te kijken. Onderstaand volgen een paar praktische tips om uw vijver aan te leggen.

Voor de afmetingen van de vijver

Zorg dat de vijver niet groter is dan de helft van de tuin want dan krijg je een groot, klein effect en dat wil zeggen dat je minder ruimte hebt om te spenderen met een grote vijver. Maak de vijver niet groter dan 1/3 van de hele tuin. Kies een positie in de tuin waar de zon minimum 4 tot 6 uur schijnt per dag. Maak een vijver met natuurstenen en met vijverfolie want een betonnen vijver kan kapotvriezen in de winter.

De hele vijver uitgraven

Als je de vijver hebt uitgegraven zorg dan dat je 5 cm dieper graaft dan je eigenlijk van plant bent de vijver te maken. Die 5 cm moet je dan opvullen met fijn wit zand. Dat zand houdt het grondwater en beschermt de vijverfolie beter. Mocht je de vijver nog willen uitgraven kies dan een droge dag om te graven. Als laatste het zand goed aanstampen en dan kan de vijverfolie erop.

De vijver vullen met leidingwater

Als de vijverfolie ligt kan je de vijver vullen met leidingwater. Gebruik geen regenwater voor in het begin! Als na een tijd de vijver gevuld is, is het eigenlijk een must om in de vijver een emmer water te gooien van een andere vijver zodat de nieuwe vijver belangrijke bacteriën heeft.

In principe kan je de vijver afwerken zoals je in gedachten hebt. Let op dat je af en toe algen verwijderd met een vijverfilter, zeker in het begin.

Wil je meer tips voor je vijver? Kijk op Vijverhulp.nl of vraag advies bij de dichtstbijzijnde speciaalzaak.