Een CV-ketel of een warmtepomp

Waarschijnlijk heb je het laatst op het nieuws eens voorbij horen en zien komen: De CV-ketel gaat er uit en warmtepompen zijn de toekomst. Maar wat is nu precies het verschil en wat zijn de voordelen van een warmtepomp? Wij zochten het uit met behulp van Nelis Loodgietersbedrijf.

De warmtepomp vs. de CV-ketel

Hieronder de voordelen van een warmtepomp ten opzichte van een CV-ketel:
– De kosten
– Het milieu
– Comfort
– Veiligheid

 

Kosten

De kosten in aanschaf van een warmtepomp zijn een stuk hoger dan wanneer je een nieuwe cv-ketel aanschaft. Dit kan afschrikken. Wanneer je echter verder kijkt naar het kostenplaatje (het gebruik voor de komende jaren) dan zie je dat de cv-ketel veel hogere gebruikskosten heeft. Gemiddeld kost een cv-ketel (zowel gebruikskosten als aanschafkosten) over 15 jaar €1500 meer. Wanneer je het uitsmeert over 20 jaar dan zie je dat het verschil al ruim €3500 is. Kortom: Je bespaart een hoop kosten door een warmtepomp aan te schaffen.

Het milieu

Een warmtepomp haalt tot 75% van de benodigde warmte voor je woning , gratis uit de bodem, de lucht of het grondwater. De overige 25% gaat op aan elektriciteit. Deze elektriciteit is nodig om de pomp te laten werken. Je bespaart dus flink wat energie ten opzichte van een cv-ketel. Beter voor je portemonnee maar ook zeker beter voor het milieu.

Comfort

Een CV-ketel kan alleen je ruimte verwarmen maar een warmtepomp kan nog veel meer dan dat. In warme zomermaanden kan een warmtepomp je huis ook nog eens koelen. Het gehele jaar door dus een comfortabele temperatuur in je woning.

Veiligheid

Misschien nog wel de belangrijkste reden om een warmtepomp aan te schaffen is vanwege de veiligheid. Steeds vaker hoor je in het nieuws dat mensen zijn omgekomen door koolmonoxidevergiftiging. Daarnaast is een cv-ketel aangesloten op gas waardoor een gaslek ook altijd een mogelijk gevaar kan zijn. Een warmtepomp is niet gevaarlijker dan een waterkoker. Een stuk veiliger dus in je eigen huis.

En gaan jullie al een warmtepomp kopen?

Share with your friends Email this to someoneShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on TumblrPin on Pinterest

Have your say