10 Tips voor het inrichten van jouw kledingkast

Een kledingkast goed inrichten is niet voor iedereen even makkelijk. Natuurlijk zorg je ervoor dat je kledingkast gevuld is met modieuze en fraaie kledingstukken. Zoals een winterse Noorse trui, spijkerbroeken, stoere t-shirts, lekker zittende blouses, warme skikleding of een moderne donsjas. Maar hoe deel je jouw kast precies in? En welke kledingstukken mogen er zeker niet in de collectie ontbreken?

Tip 1 – Zorg voor een grote kast

Het belangrijkste van een kledingkast is dat deze lekker groot en ruim is. Je weet dan zeker dat je al jouw modieuze en fraaie kledingstukken in de kast kwijt kunt. Niet alleen gewone kleding zoals truien, broeken en ondergoed, maar ook jouw outdoor kleding, schoenen en sokken. Vaak kun je in een grote garderobekast naast jouw eigen kleding en schoenen, ook nog die van familieleden – zoals je partner of kinderen – kwijt. Dat ruimt lekker op en scheelt een hoop rommel op de vloer of in de kamer!

Tip 2 – Benut de hoogte van de kast

Als je een kledingkast koopt of zelf ontwerpt, zorg dan dat je de hoogte in je kamer volop benut. IKEA biedt sindskort een garderobekast planner, waarbij consumenten een eigen kledingkast kunnen samenstellen.

Een hoge kast die doorloopt tot het plafond, biedt je veel extra opbergruimte. Zo kun je bovenin in een extra schap kleding of accessoires kwijt die je alleen voor een bepaald seizoen nodig hebt. Zoals winterkleding, ondergoed gemaakt van merino wol, jouw reserveriemen of koffers.

Tip 3 – Kies voor kasten met uitschuifbare laden

Een kast met een aantal laden is onmisbaar. Laden zijn ideaal om losse accessoires en kledingstukken in op te bergen die je regelmatig gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan sokken of boxershorts van merino wol. Uiteraard dienen de laden zicht te bevinden aan de onderkant van de kast, zodat je ze gemakkelijk kunt openen.

Tip 4 – Ook losse bakken zijn handig

Losse bakken in kledingkasten zijn ook erg handig. Een kast moet vooral praktisch zijn en spullen die je snel wilt pakken kun je dan in de losse bakken stoppen, zoals een thermoshirt, sportsokken, sjaals of petjes. Het is wel slim om de loss bakken of manden goed af te dekken. Zo voorkom je dat jouw modieuze en fraaie kledingstukken onder het stof komen te zitten.

Tip 5 – Garderobekast met spiegel

Van welke stijl of welk ontwerp je ook houdt: een kledingkast met spiegel is een absolute must. Dit hoeft niet per se een spiegel te zijn die vastzit op de kastdeur. Je kunt ook kiezen voor een uitschuifbare spiegel. Als je dan jouw Noorse trui, donsjas of skikleding uit de kast haalt, kun je deze meteen aantrekken en in de spiegel zien hoe modieus je er uitziet!

Tip 6 – Deel je kleding in naar soorten

Een grote kledingkast heeft het voordeel dar je jouw kleding eenvoudig kunt categoriseren. Soort bij soort dus. Zorg dat je outdoor kleding bij elkaar hangt, net als je truien, jeans en de kledingstukken van merino wol. Op deze manier deel je de garderobekast overzichtelijk en gestructureerd in. En als je haast hebt, weet je jouw favoriete kledingstuk razendsnel te vinden!

Tip 7 – Gebruik een kast met broekhanger

De mogelijkheden op het gebied van kledingkasten zijn tegenwoordig legio. Zo bestaan er kasten met uittrekbare broeken- of jassenhangers. Jeans of jassen hoef je dan niet meer opgevouwen in de kast te leggen. Je hangt ze op en kunt ze via de hanger eenvoudig uit de kast trekken. Hierbij kun je bepaalde kleding naast elkaar hangen, zoals een Noorse trui naast enkele spijkerbroeken en zo snel beslissen of de kleurverhouding in orde is.

Tip 8 – Planken voor schoenen

Veel moderne kledingkasten hebben een ruimte met planken waarop je schoenen of laarzen kwijt kunt. De schoenen slingeren zo niet meer door de kamer. Tegenwoordige kledingkasten bieden vaak ruimte om alle schoenen in het gezin in op te bergen. Lekker overzichtelijk toch? Tegelijk kun je zo snel en eenvoudig het juiste paar schoenen uit de kast pakken en die heel precies afstemmen op een van je broeken, truien of outdoor kleding.

Tip 9 – Schuifdeuren zijn ook praktisch!

Het valt aan te raden om een kledingkast te kopen met schuifdeuren. Dat oogt professioneel, snel en modern. Schuifdeuren geven je slaapkamer een moderne uitstraling waar vele huiseigenaren van houden. Of het nu klassiek, modern of trendy moet zijn: kies voor de juiste schuifdeuren om jouw design ten smaak te accentueren!

Tip 10 – Kies de juiste kleur

Het lijkt haast te overbodig om te vermelden: zorg ervoor dat jouw garderobekast niet alleen groot en goedgevuld is, maar ook de juiste kleur heeft. Stem de kleur in eerste instantie af op de ruimte waar de kast komt te staan. Tegelijk kun je aan kleurvariatie denken om de kledingsoorten in jouw kast te accentueren en van elkaar te kunnen onderscheiden.

Je ziet het: de mogelijkheden zijn eindeloos als het om gepersonaliseerde kledingkasten gaat. Denk praktisch, maar ga ook voor jouw eigen, unieke smaak!