2018: het jaar van de energiezuinigheid. Oók in huis

Dit jaar kunnen we er écht niet meer omheen: we moeten ecologischer, duurzamer en energiezuiniger gaan leven. Duurzamer eten, duurzamer werken en dus ook duurzamer wonen. En duurzaam wonen doe je natuurlijk grotendeels door je woning energiezuinig te maken. Daarvoor hebben we wat tips…

Ga voor groene stroom in huis
Er zijn steeds meer aanbieders van groene stroom. Zo veel, dat groene stroom de nieuwe norm wordt. En dat is goed nieuws, want hoewel je stiekem maar een heel klein beetje bijdraagt aan een betere wereld, door groene stroom te nemen, helpen natuurlijk alle kleine beetjes. Nog geen groene stroom? Ga alvast oriënteren voor het moment dat je mag overstappen!

Kies voor LED-verlichting
Een andere manier om energiezuinig te wonen, is door gebruik te maken van LED-lampen in huis, in plaats van gloeilampen of halogeenlampen. Heb jij die ouderwetse, energieverslindende lampen nog? Stap dan snel over op LED. Zo kun je de meeste spotjes die je nu in halogeen hebt, gewoon in een LED-variant krijgen. In de garage, bijkeuken of knutselkamer gebruik je ook gewoon TL verlichting, led-panelen of breedstralers in een LED-variant… ze zijn er allemaal!

Isoleer op de “easy way”
Isolatie is belangrijk om “stoken voor de mussen” tegen te gaan. Dat geldt niet alleen voor dak- en spouwisolatie, maar ook voor isolatie in huis zelf. Denk aan een brievenbusborstel, zodat je brievenbus minder tocht. Of tochtstrips onder aan je voordeur en de deur naar de hal. Het lijken kleinigheidjes, maar ze doen er wel degelijk toe wanneer je je woning energiezuinig wil maken.

Neem een slimme thermostaat!
Ook helemaal van deze tijd: een slimme thermostaat. Dat is een thermostaat die je vanaf je mobiele telefoon kunt besturen, en die zelf leert op welke momenten het huis welke temperatuur moet zijn. Bij veel energieaanbieders krijg je er tegenwoordig eentje gratis bij een contract. Bij de jouwe niet? Dan kun je ze natuurlijk ook gewoon zelf kopen, zowel online als in de winkel. Het voordeel van een slimme thermostaat is niet alleen dat ‘ie stroom bespaart, maar ook dat het heel erg hip en modern staat aan je muur. Ook niet onbelangrijk voor een interieurfreak als jij, toch?