5 energiebesparende oplossingen tijdens de wintermaanden

Tijdens koude winterdagen zitten we er het liefst warm bij. Hiervoor betalen we dan ook flink, aangezien het verwarmen van het huis een groot deel van de energierekening op zich neemt. Zo’n tachtig procent van het totale gasverbruik zelfs. Gelukkig zijn er energiebesparende oplossingen waardoor je je energieverbruik kunt verlagen. Zo zit je niet alleen warm op de bank, maar ook nog eens tegen lagere kosten.

Isolatie
Uit onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat 3 van de 4 woningen in Nederland niet goed zijn geïsoleerd. Hierdoor gaat veel warmte verloren, zeker tijdens de wintermaanden. Dit heeft een hoge energierekening als gevolg. Gelukkig zijn er vele isolatiemogelijkheden om warmteverlies tegen te gaan. Denk hierbij aan het plaatsen van een spouwmuur, vloerisolatie of dubbelglas. Sinds 15 september 2016 kun je een subsidie aanvragen waarmee je twintig procent korting krijgt als je twee of meer isolatiemaatregelen neemt om je huis energiezuiniger te maken.

Energieverbruik-apps
Benieuwd hoeveel je nu tijdens een koude winternacht hebt verbruikt aan energie? Tegenwoordig zijn er steeds meer energieverbruik-apps waarmee je dit direct kunt inzien. Afhankelijk van de leverancier waarbij je je energiecontract hebt afgesloten, kun je ook het voorschotbedrag wijzigen. Dit is handig, als je ziet dat je meer verbruikt dan waar je nu voor betaalt. Hierdoor kom je niet op een later moment in het jaar voor verrassingen te staan als je de jaarafrekening op de deurmat krijgt.

De juiste energieleverancier
Veel huishoudens zitten al meerdere jaren bij dezelfde energieleverancier, met hetzelfde contract. Zonder dat je het door hebt, betaal je daarmee jaarlijks veel meer voor je energie dan nodig is. Als je je energie ieder jaar vergelijkt en overstapt naar een goedkopere leverancier kun je honderden euro’s besparen. Dat komt omdat leveranciers vaak een welkomstkorting aanbieden aan nieuwe klanten. En daarmee bespaar je dus een hoop geld, zonder er veel moeite voor te hoeven doen.

Brr… graadje lager?
Zet de verwarming een graad of zelfs een paar graden lager. Klinkt misschien niet als de meest fijne manier om energie te besparen, maar het werkt wel zeker. Trek een warme trui aan als je thuis op de bank zit. Zo’n warme trui kan een flink verschil maken voor jouw uiteindelijke energierekening. Vind je het toch te koud? Zet dan alleen de verwarming aan in de ruimte waar je bent. En zorg daarbij dat je de tussendeuren altijd dicht doet. Zo bespaar je volgens berekeningen van Milieu Centraal al snel tot €240 per jaar. Ben je voor een langere tijd weg van huis? Zet dan de verwarming op 15 graden, het is natuurlijk zonde om je huis te verwarmen terwijl je er helemaal niet bent.

Dekens en creatieve warmte bronnen
Naast de bovenstaande tips om energie te besparen, kun je ook enkele spullen aanschaffen om toch comfortabel warm in je huis te zitten. Heb je bijvoorbeeld al gehoord van de Snuggy? Dit is een fleece deken met mauwen. Hier kun je warm onder kruipen op de bank. Daarnaast kun je ook je bed verwarmen middels een warme kruik. Beide opties zijn niet duur in aanschaf, maar gaan wel – mits bij goed gebruik – lang mee. Zo kun jij op een goedkope manier warm thuis zitten.