5 ideeën voor het inrichten van je grote tuin

Een grote tuin biedt volop ruimte om al je tuindromen waar te maken. Een fijn terras, een hangmat tussen de bomen, een buitenkeuken, moestuin of je eigen hockeyveld; alles is mogelijk. Mits je natuurlijk beschikt over groene vingers, ruimtelijk inzicht en genoeg creativiteit. Het inrichten van een grote tuin is namelijk zo eenvoudig nog niet. Daarom helpen wij je graag op weg met 5 goede ideeën.

1. Creëer meerdere zithoekjes

Als je over een grote tuin beschikt, dan wil je daar natuurlijk ook optimaal van profiteren. Denk bijvoorbeeld aan ’s ochtends ontbijten in de eerste zonnestralen op het terras, een boek lezen in een knus hoekje met prachtig uitzicht en ’s avonds marshmallows roosteren en eindeloos relaxen bij de vuurkorf. Door gebruik te maken van planten en natuurlijke materialen als afscheiding creëer je gezellige zithoekjes zonder dat je tuin te druk wordt.

2. Verras met verschillende looppaden

Die gezellige zithoekjes wil je natuurlijk met elkaar verbinden door middel van looppaden. Denk hier van tevoren goed over na. Je keuze bepaalt namelijk voor een groot deel de uitstraling van je tuin. Bovendien is bestrating relatief duur in vergelijking tot bijvoorbeeld de beplanting. Niet iets dus wat je achteraf nog even makkelijk aanpast. Je kunt natuurlijk voor strakke rechte paden kiezen, maar vaak is het in een grote tuin spannender om te werken met een boogvorm, een zigzag-pad of een onderbroken pad.

3. Kies een eyecatcher

Geef je tuin je eigen unieke stempel door te kiezen voor een bijzondere eyecatcher zoals een bijzonder kunstwerk, een grote vijver met loopbrug, een mooie waterpartij of een fraai tuinhuis. Zorg er wel voor dat het past bij de rest van je tuinontwerp en de stijl van je tuin. Vind je dit lastig? Schakel dan de hulp in van een tuinarchitect die je kan helpen met het ontwerpen van jouw droomtuin.

4. Realiseer een natuurlijk grasveld

Niets lekkerder dan spelen, liggen en op je blote voeten door het gras rennen. Een natuurlijke grasmat is niet alleen fijn in een kindvriendelijke tuin, ook veel volwassenen zijn er dol op. Een mooi strak gazon laat je tuin namelijk nog groter lijken dan ‘ie al is. Bedenk wel dat het gazon vaak het meest arbeidsintensieve onderdeel van je tuin is. Regelmatig grasmaaien, bemesten, sproeien en het onkruidvrij houden van het gras horen er allemaal bij. Maar dan word je wel beloond met een prachtig groen stukje tuingeluk.

5. Ga voor volume

In een grote tuin mag je best een beetje los gaan met grote beplanting. Kies daarbij voor een goede basis in de vorm van vaste planten die weinig onderhoud nodig hebben. Vul dit aan met seizoensbloeiers en planten in verschillende potten en bakken. Ook bomen kunnen een prachtige toevoeging zijn voor je grote tuin. Ze geven natuurlijke schaduwplekken en extra privacy. Laat je wel altijd goed voorlichten over de groei en het onderhoud van een boom, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Goede voorlichting is sowieso onmisbaar als het gaat om het inrichten van een grote tuin. Een hovenier kan je helpen met slimme tips en trucs en je wijzen op zaken waar je zelf waarschijnlijk nog niet aan gedacht hebt. Zodat jij straks onbezorgd kunt genieten van jouw droomtuin.