5 must do’s voor besparing in je woonkamer

Hoeveel betaal jij iedere maand aan energie voor je woonkamer? Waarschijnlijk veel meer dan je denkt. Kijk eens goed rond en bedenk wat jij zou kunnen doen. Enkele kleine aanpassingen kunnen je namelijk al snel honderden euro’s opleveren en bovendien draag je hiermee bij aan een duurzame levensstijl.

Tip 1: Zet de verwarming standaard een graad lager
De verwarming op een bepaalde temperatuur zetten is vaak een gewoonte, waar we niet over nadenken. Maar wist je dat je bijna honderd euro kunt besparen door de verwarming een graad lager te zetten? Een extra trui en dekentje op de bank zorgen ervoor dat je deze graad niet eens zult voelen. Ben je niet thuis? Zet de verwarming dan op een lage temperatuur of zelfs helemaal uit.

Tip 2: Gordijnen zijn perfect isolatiemateriaal
Het perfecte isolatiemateriaal heb je waarschijnlijk al gewoon in je woonkamer hangen. Dit zijn namelijk je gordijnen! Sluit je gordijnen ’s avonds, zodat koude lucht vanuit het raam niet naar binnen trekt. Zorg daarbij dat de gordijnen niet voor een radiator hangen, zodat je woonkamer optimaal verwarmd blijft.

Tip 3: Maak gebruik van radiatorfolie
Niet alleen de woonkamer, maar ook de buitenmuren worden verwarmd door de radiatoren. Dit is natuurlijk zonde en hierdoor gaat veel energie verloren. Je kunt daarom geld besparen wanneer je radiatorfolie achter de verwarming bevestigt. Hierdoor gaat alle warmte direct de woonkamer in, waardoor je veel geld bespaart op energiekosten.

Tip 4: Spoor kieren en gaten op
Kieren en gaten zijn de boosdoeners als het gaat om warmteverlies. Vaak trekt hierdoor een koude luchtstroom het huis in, waardoor de (gevoels)temperatuur fors daalt. Hierdoor zet je waarschijnlijk de verwarming alleen maar hoger, waardoor de energiekosten stijgen. Je kunt daarom beter kieren en gaten opsporen en afsluiten met tochtstrips. Deze zijn bij iedere bouwwinkel voor een kleine prijs verkrijgbaar.

Tip 5: Ventilatie is het keyword
Bij isolatie en warmte vasthouden denk je misschien niet direct aan ventilatie. Toch is ventilatie hét keyword bij energiebesparing. Een goed geventileerd huis is goed voor je gezondheid én voor je energierekening. Ventilatie zorgt voor schone en vochtarme lucht, die sneller opwarmt dan vochtige lucht.

Naast deze tips heeft UnitedConsumers nog andere tips op een rij gezet waarmee je geld kunt besparen in je woonkamer. Deze kleine aanpassingen zorgen niet alleen voor een bijdrage aan een duurzamer leven, maar zijn ook goed voor je eigen portemonnee. In het totaal kan een gemiddeld huishouden meer dan €300,- besparen met deze bespaartips. Bekijk de volledige lijst om energie te besparen in je woonkamer.