5 Tips voor milieubewust verwarmen van je woning

Het milieu gaat een steeds grotere rol in ons leven spelen we beseffen steeds beter dat er maatregelen nodig zijn om de aarde ook voor komende generaties leefbaar te houden. Met deze tips kun je je huis milieubewust verwarmen en zuinig omspringen met energie.

1. Hou de warmte binnen
Het is belangrijk om de warmte in de woning zo lang mogelijk vast te houden. Zo kun je namelijk eenvoudig besparen op de stookkosten. Laat ramen en deuren dus niet onnodig open staan. Laat je dak en buitenmuren isoleren zodat de warmte goed wordt vastgehouden. Warmte stijgt, dus vandaar dat dakisolatie ook van groot belang is.

2. Milieubewust stoken
Er komt een tijd dat het aardgas opraakt. Daarom moet er naar andere manieren van stoken worden gezocht. In steeds meer huizen worden daarom pelletkachels geplaatst. Hierin worden pellets van hout gestookt op een zodanige manier dat de warmte zeer lang blijft hangen in de woning. Met een dergelijke kachel kun je zonder problemen een grote ruimte verwarmen.

3. Een nieuwe manier van centrale verwarming
In vele duizenden huizen staat een CV ketel die wordt gestookt op gas. Vrijwel iedereen kent het fenomeen. Welnu, een dergelijke ketel kun je ook stoken met pellets. Een pelletketel wordt ingezet om de verwarming van de gehele woning voor zijn rekening te nemen. Door de grote capaciteit van deze pelletketels kunnen ze lang branden zonder dat je hoeft bij te vullen. Dit verhoogt natuurlijk het gebruikersgemak van een dergelijke manier van stoken. De as die overblijft na het stoken wordt samengeperst zodat je de aslade niet heel regelmatig hoeft te legen.

4. Kies voor dubbele beglazing
In alle nieuwe woningen wordt tegenwoordig dubbele beglazing geplaatst. Ook dit is een maatregel die is bedoeld om energie te besparen omdat veel stookwarmte via de ramen het huis uit glipt. Ook beslaat dubbel glas minder snel en behoort het bevriezen van de ramen in de winter tot het verleden.

5. Zonnepanelen op het dak
Op steeds meer plaatsen zie je ze verschijnen: zonnepanelen. Niet alleen op kantoorgebouwen, maar ook op steeds meer woningen worden zonnepanelen op het dak gemonteerd. Zo kun je een groot deel van de energie die de woning nodig heeft, ook voor het verwarmen, zelf opwekken. Zonne-energie is schoon en er is voorlopig nog voldoende van op voorraad.