5 tips om ook in de zomer energie te besparen

In de zomer verbruiken we door het warme weer al minder energie dan in de winter. Super fijn, maar dat betekent niet dat we in de zomer helemaal nergens meer naar hoeven te kijken. Zelfs in de zomer kunnen we energie besparen. En dat doe je met onderstaande tips.

Verlichting op zonne-energie

Tijdens de mooie zomermaanden is het heerlijk om tot laat buiten te zitten. Wordt het donkerder, dan wil je graag wat verlichting om beter te zien, maar ook voor extra sfeer. Schaf leuke sfeerverlichting aan die werkt op zonne-energie. Deze lampjes laden zichzelf tijdens de zonuren op en kunnen je in het donker van licht voorzien. Vergeet overigens niet om de lampen in huis uit te zetten.

Sluit ramen en deuren

Hoe heerlijk de temperatuur in de zomer buiten is, zo verstikkend kan het op dat moment in je woning zijn. Veel mensen kiezen er dan voor om een airco aan te schaffen. Een ontzettende energievreter. Helemaal omdat men dan ook vergeet om de ramen en deuren goed te sluiten waardoor de kou ook snel weer verdwijnt. Een betere optie is om je ramen en deuren goed te sluiten en tijdens de zonuren de gordijnen dicht te doen. Kies voor goed isolerende kunststof kozijnen. Deze houden in de winter de kou buiten en in de zomer natuurlijk de warmte. Een win-win situatie dus.

Hang de was aan een waslijn

Is het droog? Hang dan je schone was gewoon buiten te drogen. Buiten droogt je kleding behoorlijk snel, zeker als er een lekker verfrissend windje waait. Een droger kost namelijk ontzettend veel energie. De was buiten hangen kost jou misschien 5 minuten meer werk, maar is verder helemaal gratis!

Draai de radiatoren uit

Tijdens de voorjaarsavonden kan het in de avond nog behoorlijk afkoelen. Soms zelfs zo hard dat je in de avond toch nog graag even de verwarming in de woonkamer aan zet. Echter is het niet nodig om de rest van de ruimten te verwarmen. Om te voorkomen dat dit toch gebeurt kun je het beste de radiatoren dicht draaien. Vergeet dan in de winter niet om zo weer op en te draaien. En controleer ook nog even of ze niet aan vervanging toe zijn. Met goede radiatoren kun je ook heel wat energie besparen.

Neem een verfrissende douche

Wat is er nu lekkerder dan een goede verkoelende douche tijdens de warme zomerdagen? Bovendien is het ook nog eens goed voor het energieverbruik. Zet de douche een graadje lager, dan bespaar je al behoorlijk op je stookkosten. Andere tips? Verkort je douchebeurt met een paar minuten of neem een waterbesparende douchekop.

Wil jij deze zomer ook energie besparen? Ga dan de uitdaging met jezelf aan! Reken uit hoeveel energie je vorige zomer hebt verbruikt en stel je zelf de uitdaging om dat deze zomer te verminderen.