5 tips om je woning makkelijker voor senioren begaanbaar te maken

Wanneer je een bepaalde leeftijd bereikt, is de kans groot dat je wat minder mobiel wordt. Dit is helemaal niet erg, het is alleen zaak dat je sommige dingen wat anders aanpakt. Zo is het handig als je huis hier een beetje op ingericht is. Hieronder volgen 5 tips voor senioren om je woning wat begaanbaarder te maken.

 

  1. Deel je huis anders in

Deze eerste tip klinkt erg simpel, maar is misschien wel de key tot een beter begaanbaar huis. Als je je huis anders inricht heb je soms veel meer ruimte. Dit kan handig zijn, helemaal als je je met bijvoorbeeld een rollator door het huis moet manoeuvreren. Ook meubels die in de weg staan en de mobiliteit verminderen, kun je beter een andere plek geven. Zorg er ook voor dat er genoeg steunpunten zijn voor als je bijvoorbeeld naar de keuken loopt.

 

  1. Slaapkamer beneden

Wanneer je minder mobiel wordt, betekent dit ook vaak dat je minder goed kan traplopen. Om al dat traplopen te vermijden, kan het heel praktisch zijn om de slaapkamer op de begane vloer te plaatsen. Dit kan een grote stap zijn, maar wanneer je mobiliteit er echt op achteruit gaat, kan het een enorme opluchting zijn wanneer je niet meer telkens de trap op hoeft wanneer je wil gaan slapen.

 

  1. Ruimtelijk indelen

Ruimtelijk indelen, ook dit is een relatief makkelijke tip, maar het kan een wereld van verschil maken. Wanneer je je moet verplaatsen door middel van hulpmiddelen, heb je hier nou eenmaal meer ruimte voor nodig. Als je bijvoorbeeld met krukken of een rollator loopt, dan moet er een breed gangpad zijn. Het is dan dus niet handig als bijvoorbeeld de bank een stuk uitsteekt. Een ruimtelijke indeling is zeker aan te bevelen.

 

  1. Badkamer beneden

Voor de badkamer geldt eigenlijk hetzelfde als voor de slaapkamer. De badkamer is ook zo’n ruimte waar je gewoon meerdere keren per dag moet zijn. Als deze ruimte zich niet op de begane vloer begeeft, zal je dus dagelijks meerdere keren de trap op en af moeten. Als dit te voorkomen is door de badkamer beneden te plaatsen, dan is dat zeker iets wat je serieus zou moeten overwegen.

 

  1. Traplift

Wanneer bovenstaande tips niet uitvoerbaar zijn, dan kan een traplift de ideale oplossing voor jou zijn. Met een traplift bespaar je jezelf een heleboel onnodig gesjouw de trap op. Het enige nadeel van een traplift, is dat het installeren hiervan vaak erg prijzig kan zijn. Het is daarom ook aan te raden om, indien mogelijk, een rechte traplift te installeren. Deze liften zijn vaak erg praktisch en daarnaast zijn de installatiekosten van deze lift het laagst.