5 tips bij het onderhouden van je tuinhuis

De meeste tuinhuisjes tegenwoordig zijn van hout. Een houten tuinhuisje zorgt voor een rustieke uitstraling in de tuin en daarom kiezen veel mensen hiervoor. Om de levensduur van je houten tuinhuis te verlengen, is het belangrijk dat je het goed onderhoudt. Hieronder volgen vijf tips die je hierbij kunnen helpen.

 

  1. Houd de regelmaat erin

Deze tip klinkt erg vanzelfsprekend, maar zo werkt het in praktijk vaak helaas niet. Echter is het wel belangrijk dat je regelmatig checkt of alles nog in goede staat is, want zo kun je tijdig maatregelen treffen wanneer dit niet het geval blijkt te zijn. Het is daarom aan te raden om bijvoorbeeld elk voorjaar een grote check-up te doen. Op deze manier zal je de levensduur van je tuinhuis aanzienlijk kunnen verlengen.

 

  1. Impregneren

Impregneren houdt in dat je het materiaal van het tuinhuisje doordringt met een andere stof, en zo dus zorgt dat het tuinhuisje bijvoorbeeld waterafstotend wordt. Ook kun het hout van je tuinhuisje impregneren met een schimmelcoating. Wanneer je besloten hebt je tuinhuis te impregneren, kun je dit het beste doen voordat het huisje in elkaar staat. Je kunt dan namelijk nog goed bij alle hoekjes en gaatjes.

 

  1. Verven

Een andere manier om de levensduur van je tuinhuis te verlengen, is door hem te verven. Met goede verf kun je hetzelfde effect bereiken als met impregneren. Wel is het zaak dat je dan dus goede verf koopt, die daadwerkelijk water-, schimmel- en insectenafstotend is. Naast het feit dat goede verf de kwaliteit van je tuinhuis verlengt, kan het ook zorgen voor een extra touch.

 

  1. Kies de goede soort hout

De meeste tuinhuisjes zijn van vuren hout. Deze houtsoort is echter gevoelig voor houtrot en gaat daarom onbehandeld maar kort mee. Andere houtsoorten gaan langer mee, dus het is het overwegen waard om voor een andere soort te kiezen. Ook zou je eventueel zelfs voor heel andere materiaal kunnen kiezen, zoals bijvoorbeeld kunststof. Het is bij de aanschaf in ieder geval belangrijk dat je je erin verdiept. Mocht je hierin vastlopen, kun je altijd advies inwinnen van een professioneel bedrijf. Kijk bijvoorbeeld eens bij de Blokhutwereld.

 

  1. Vergunning

De laatste tip bestaat uit het aanvragen van de juiste vergunning. Bij de bouw van sommige tuinhuisjes heb je een vergunning nodig van de gemeente. Denk hier dus aan en zorg dat je dit tijdig uitzoekt. Het zou immers zonde zijn als de bouw van je tuinhuisje niet door kan gaan, omdat je vergeten was de juiste vergunning aan te vragen. Ook moet je in sommige gevallen de duur van de vergunning verlengen.

Als je alle bovenstaande tips hebt opgevolgd, dan wordt het onderhoud van jouw tuinhuis appeltje eitje.