Bespaar energiekosten, koop een nieuwe HR ketel

Door je CV ketel te vervangen, ook al is je huidige ketel eigenlijk nog niet aan vervanging toe, kun je veel besparen op de kosten van verwarming van je huis.

Neem een HR ketel

Als je je CV ketel gaat vervangen, neem dan een HR ketel. Een hoogrendementsketel is de zuinigste verwarmingsketel die leverbaar is. Hij condenseert vocht uit verbrandingsgassen en hergebruikt de warmte die daarbij vrijkomt voor de verwarming van het CV-water, in tegenstelling tot een traditionele CV ketel.

Met een nieuwe zuinige HR ketel bespaar je zeker € 200,– tot € 400,– per jaar op je verwarmingskosten. Die investering verdien je dus al snel terug, ook al was je huidige ketel eigenlijk nog niet aan vervanging toe. Als je kiest voor een combiketel, die ook warm water levert, kun je nog méér op je energiekosten besparen.

Let op de capaciteit

Let goed op de capaciteit van je nieuwe HR ketel. Die moet niet groter zijn dan nodig: voor een oudere eengezinswoning van ongeveer 300 m3 is dat 20 tot 25 kW. Voor een nieuwbouwwoning is vanwege de betere isolatie zelfs een capaciteit van 15 tot 20 kW meer dan voldoende.

Als je voor een combiketel kiest, is het wel zinvol om er één met een iets hoger vermogen te nemen, omdat deze dan méér warm douchewater levert. Een eventueel extra vermogen van een grotere ketel wordt overigens altijd beperkt door de capaciteit van de radiatoren.

Door de aanschaf van een nieuwe HR ketel kun je uitstekend op je energiekosten besparen, maar ook door de verwarming ?s nachts wat lager te zetten. Dat gaat het gemakkelijkst met een automatische thermostaat. Ook is het verstandig om regelmatig na te gaan of het veranderen van energieleverancier lonend is.