De grote voorjaarsschoonmaak in de tuin

De zon gaat weer schijnen, de vogels gaan fluiten en de temperaturen gaan langzaam stijgen. Dit betekent dat het voorjaar er weer aankomt! Eindelijk is de winter voorbij en kunnen we binnenkort weer lekker in de tuin zitten. De tuin moet wel voorbereid worden voor het nieuwe tuinseizoen en in het voorjaar is het meeste te doen in de tuin. De tuin heeft het in de winter zwaar te verduren gekregen en heeft een opknapbeurt nodig. Het voorjaar is daarom uiterst geschikt om je tuin grondig schoon te maken. Hoeveel tijd je kwijt bent aan de voorjaarsschoonmaak is afhankelijk van de tuin, maar als je het goed wilt doen, ben je sowieso wel even bezig. Het maakt dan niet uit hoe groot je tuin is. Hoe kun je het beste de grote voorjaarsschoonmaak in de tuin aanpakken? Volg de onderstaande drie stappen en je gazon is klaar voor het nieuwe tuinseizoen!


Stap 1: Controleer de bomen en struiken
Als eerste moet je alle bomen en struiken controleren op dode, aangetaste of beschadigde taken. Hierdoor is de kans kleiner dat er ziektes worden verspreid en blijven de planten gezond. De dode takken kunnen de planten ook beschadigen bij storm en wind. Dode takken zijn lichter van gewicht dan levende takken. Verwijder ook de afgevallen bladeren uit de hagen en struiken.


Stap 2: Knip de grassen terug
De grassen in je tuin moeten afgeknipt worden tot net boven de grond. Dit geldt ook voor de soorten die gewoon groen blijven. Dit kan er in het begin heel kaal uit zien, maar na een tijdje heb je weer frisgroene graspollen in de tuin. De grassen kunnen scherp zijn en het wordt daarom aangeraden om handschoenen te dragen als je de grassen afknipt.


Stap 3: Gazon voorbereiden

Het gazon moet ook voorbereid worden op het voorjaar. Maak als eerste het gazon helemaal vrij van bladeren. Door de vorst kunnen er bobbeltje in het gazon zijn ontstaan. Je kunt het gazon weer plat maken door een grasroller te gebruiken. Daarnaast is het verstandig om te verticuteren. Dit is niet anders dan gaatjes prikken in de grond en hierdoor wordt het groeien van het gras gestimuleerd.
Heb je er nu helemaal geen tijd voor om dit in het voorjaar te doen? Je kunt ook een eenmalige tuinhulp inhuren die je tuin klaar maakt voor het nieuwe tuinseizoen. Een tuinhulp heeft veel verstand van tuinen en zorgt dat je tuin er weer verzorgd bij staat.