De voor- en nadelen van kunstgras

Kunstgras in de tuin zie je tegenwoordig steeds vaker. De een vindt het heel mooi, terwijl de ander liever echt gras ziet. Toch heeft kunstgras wel een aantal voordelen, maar uiteraard ook een aantal nadelen ten opzichte van echt gras. In dit artikel vertellen we je meer!

De voordelen van kunstgras

Kunstgras ziet er het hele jaar door altijd fraai en groen uit. Het maakt dan niet uit of het al weken droog is en de zon elke dag schijnt. Ook wanneer het al weken heel hard regent, ziet kunstgras er nog fris en fruitig uit. In tegenstelling tot echt gras hoef je niet regelmatig te sproeien bij droog weer. En bij nat weer loopt het regenwater gewoon netjes de grond in. Dit is wel zo fijn, want bij tegels gaat het afvoeren van regenwater een stuk moeizamer en heb je sneller last van plassen water in de tuin.

Verder hoef je kunstgras nooit te maaien, verticuteren of bemesten. Ook zijn er geen lelijke randjes die je weg moet knippen of molshopen die je moet camoufleren. Bovendien is nieuw gras inzaaien nooit nodig. Een zwembad kan dus gewoon een langere periode op het kunstgras staan, zonder dat het gras lelijk wordt. En als je last van allergie of hooikoorts hebt, dan is een kunstgrasmat een veel beter alternatief dan echt gras!

De nadelen van kunstgras

Kunstgras is vaak duurder dan gewoon gras als je kijkt naar de kosten voor het aanschaffen van kunstgras. Graszaden zijn namelijk stukken goedkoper dan een rol kunstgras. Verder is kunstgras qua materiaal ook slechter voor het milieu dan natuurgras. Daar tegenover staat wel dat kunstgras beter regenwater doorlaat in vergelijking met tegels en dat is dan wel weer beter voor het milieu. Een goede afvoering van regenwater hangt ook mede af van een goede ondergrond. Heb je normaliter al veel te maken met wateroverlast, dan moet je sowieso ervoor zorgen dat je een goed drainagesysteem hebt. Speciale drainage-tegels zijn dan bijvoorbeeld een goede oplossing.

Kunstgras is daarnaast niet helemaal onkruidvrij, zeker als je niet de juiste ondergrond hebt. Een worteldoek of zand onder het kunstgras zorgt ervoor dat onkruid minder kans krijgt om door te groeien.

Sommige mensen vinden dat kunstgras niet fijn aanvoelt. Dit hangt echter af van de kwaliteit en het type kunstgras. Goedkope types voelen inderdaad erg nep en stijfjes aan, maar kunstgras van goede kwaliteit voelt tegenwoordig juist net zoals echt gras aan.

Wil je barbecueën op het gras? Dan moet je erop letten dat het kunstgras niet te warm wordt. Pas dus op dat er geen vonken, sigarettenpeuken of andere hete voorwerpen op het gras terecht komt. Dit zorgt namelijk voor lelijke plekken in het gras en kan het kunstgras zelfs verbranden.

Tenslotte heb je met kunstgras natuurlijk ook niet de geur van vers gemaaid gras. Dit vinden veel mensen erg jammer. Ook zien sommige grassoorten er overduidelijk nep uit.

Kies wat het beste bij jou past

Kunstgras heeft, net zoals veel andere producten, zo zijn voor- en nadelen. Het is maar net waar jij veel waarde aan hecht. Kunstgras zorgt er in ieder voor dat je gazon er altijd fraai bij ligt!