DIY: Zelf een muursticker maken en opplakken

Muurstickers zijn enorm populair. Er zijn talloze websites die deze verkopen. Niet zo gek, want met een muursticker kun je vrij eenvoudig je interieur verfraaien. Muurstickers kom je veel tegen in woonkamers, slaapkamers en babykamers. Ze zijn echter ook leuk voor in de keuken of het toilet.

Dit soort muurstickers zijn populair

Als je een muursticker wil laten maken, zijn de mogelijkheden eindeloos. Je kunt er voor kiezen om een of meerdere foto’s op de muur te plakken. Zoals bijvoorbeeld een mooie vakantiefoto of leuke familiekiekjes. Illustraties zijn ook erg geliefd. Zo kom je veel muurstickers met bomen en dieren tegen. Net als een kaart van de wereld. Vaak zijn dat soort illustraties in het zwart. Al kan je natuurlijk ook voor een andere kleur kiezen. Behalve foto’s en illustraties zie je dat ook steeds meer mensen kiezen voor een patroon van stippen, sterren, hartjes of vlinders. Daarnaast zijn teksten erg populair.

DIY Zelf een muursticker maken en opplakken

Zelf een muursticker maken

Je kunt er voor kiezen om een kant-en-klare muursticker te kopen. Echter, dan is de kans groot dat je bij een muursticker krijgt die iemand anders ook al heeft. Daarom kun je beter zelf je muurstickers maken. Dit kan onder andere bij Sticker.nl. Nadat je je bestelling hebt geplaatst, kun je een bestand aanleveren of er een maken met de gratis ontwerpmodule op de website. Zo krijg je iets unieks voor op je muur.

Je muursticker opplakken

Je hebt inmiddels je muursticker in huis. Dan ben je toe aan de volgende stap: het opplakken. Hieronder vind je een stappenplan waarmee je eenvoudig zelf je muursticker kunt opplakken.

  1. Allereerst is het van belang dat je de ondergrond goed schoon en vet- en stofvrij maakt.
  2. Plak vervolgens de sticker aan beide zijkanten met een stuk schilderstape op de plek waar deze moet komen. Met een meetlint kun je de exacte positie bepalen.
  3. Plak dan in het midden van de sticker van boven naar beneden een stuk schilderstape.
  4. Als de sticker goed vast zit, kun je een van de zijkanten los maken en deze naar de andere kant vouwen.
  5. Nu kun je de backing tot iets voor de schildertap losmaken en dat deel er af snijden of er af knippen.
  6. Wrijf met een spatel de sticker stevig vast. Heb je geen spatel bij de hand? Een bankpasje werkt ook. Je kunt het beste vanuit het midden naar buiten werken.
  7. Zit de ene kant vast? Dan kun je stap 4 tot en met 6 herhalen voor de andere kant.
  8. Heb je last van luchtbelletjes? Prik in het midden van zo’n luchtbel een klein gaatje met een speld. Wrijf vervolgens de lucht er via het gaatje uit.

Zelf een muursticker maken en plakken

Enkele aandachtspunten bij het opplakken

Deze bovenstaande plakmethode werkt voor de meeste stickers. Heb je echter een sticker die uit letters of meerdere onderdelen bestaat? Dan kun de sticker het beste aan de bovenkant over de gehele breedte vastplakken met schilderstape in plaats van in het midden. Bij het vastmaken van je sticker begin je dan van boven naar beneden en van het midden naar buiten te wrijven. Stickers die bestaan uit letters en/of meerdere onderdelen worden altijd geleverd met een applicatiefolie. Verwijder deze folie pas als je sticker op de juiste plek zit, want die zorgt er voor dat alle onderdelen op de juiste afstand van elkaar komen. Wel zo makkelijk.