Duurzaam wonen? 5 praktische manieren om dit te realiseren!

We verbruiken en vervuilen als mensen wereldwijd steeds meer en als we zo doorgaan kan dat op lange termijn desastreuze gevolgen hebben. Om rekening te houden met het milieu en onze aarde zo schoon mogelijk te houden, is duurzaamheid vanzelfsprekend belangrijk. Zo ook in onze eigen woonomgeving. Hieronder volgen dan ook vijf praktische tips om duurzaam wonen te realiseren.

1 Ledverlichting

De eerste stap om duurzaam wonen te realiseren is door over te stappen op ledverlichting. In vergelijking met bijvoorbeeld gloeilampen is ledverlichting een stuk energiezuiniger. Met ledverlichting bespaar je dan ook een hoop energie. Wanneer je je lampen vervangt, denk er dan aan dat je alle verlichting in huis meeneemt! Zo ook dat je bijvoorbeeld de spiegelverlichting led maakt. Met ledverlichting bespaar je een hoop energie en het zal dan ook zeker bijdragen aan jouw duurzame woning.

2 Afval scheiden

Een andere tip om de duurzaamheid van jouw huis te verbeteren, is door afval op een correcte manier te scheiden. Als je dit doet kan afval beter worden gerecycled en dit draagt weer bij aan en beter en schoner milieu. Zo kun je bijvoorbeeld je oud papier scheiden, maar ook plastic scheiden is erg belangrijk. In veel gemeentes wordt gewerkt met verschillende kleuren afvalcontainers, houd je hier dan ook aan! Wie afval op de juiste manier scheidt, is op een duurzame manier bezig.

3 Zonnepanelen

Een goede tip om energie te besparen is om zonnepanelen op je dak te plaatsen. Met zonnepanelen wek je natuurlijk zonne-energie op. Op deze manier wordt er op een natuurlijke manier energie opgewekt. Naast dat dit een duurzame manier van wonen is en bovendien bijdraagt aan een beter milieu, profiteer je er ook zelf van. Met zonnepanelen wek je je eigen energie op, waardoor je kosten aan de energiemaatschappij erg zullen meevallen.

4 Goede isolatie

Ook een goede isolatie van de woning is van groot belang als op een duurzame manier wil leven. Op deze manier hoef je zo min mogelijk te stoken, de warmte blijft dan immers goed hangen. Hierdoor hoeft de verwarming minder aan en kom je weer energiezuiniger uit. Bij een duurzame woning is het van belang dat er geen kieren te vinden zijn en dat de muren goed geïsoleerd zijn. Ook het hebben van dubbel glas is zeker een aanrader voor een ieder die duurzaam wil wonen.

5 Trek een trui aan

De laatste tip is misschien wel het eenvoudigst om te realiseren van allemaal. Wanneer je het een keer aan de koude kant vindt, trek dan eens een extra trui aan in plaats van dat je de verwarming gelijk een standje hoger zet. Ook met douchen bijvoorbeeld, douche eens elke dag 5 minuten korter en je zult zien hoeveel je hiermee bespaart. Duurzaam leven en wonen begint bij jezelf!