Je baby en de energierekening

Ben je in verwachting? Dan sta je voor een spannende tijd die een hoop kosten met zich meebrengt, zoals de inrichting van de babykamer en de aanschaf van de babyuitzet. Waar je op het eerste gezicht niet snel aan denkt, zijn de gevolgen voor je energieverbruik.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek kost één kindje je zo’n 17 procent van je netto inkomen. Daarvan geef je het meeste uit aan dagelijkse dingen zoals voeding en luiers, maar ongemerkt verbruikt zo’n kleintje ook meer stroom en gas dan je verwacht. In deze blog zetten we de energiekosten op een rijtje.

Verwarming
Als je kindje in de winter wordt geboren, dan krijg je vrijwel zeker te maken met extra stookkosten. Voor een pasgeboren baby is de ideale temperatuur de eerste paar weken in huis zo’n 20 graden. Na een tijdje mag de temperatuur in huis tussen de 15 en 18 graden zijn. Het scheelt natuurlijk wel als je bijvoorbeeld een kruik gebruikt om je pasgeborene warm te houden. Hiervoor gebruik je de waterkoker. Het duurt een minuut of drie voordat het water kookt en dat kost je ongeveer € 0,02 per keer. Omdat voor een kruik het water niet per se hoeft te koken, kun je ook stroomkosten besparen door de waterkoker wat eerder uit te zetten.

Flesjes
De waterkoker wil je misschien ook gebruiken voor het verwarmen van babyflesjes, dus het loont zeker om daarop zoveel mogelijk te besparen. Als je de babyflesjes verwarmt in de magnetron, kost dat je maar € 0,02 per dag (dus niet per keer). Probeer het gebruik van de waterkoker daarom zoveel mogelijk te vermijden. Hetzelfde geldt voor flesjes schoonmaken. Veel moeders doen dat in kokend water, maar je kunt ze ook schoonmaken in de magnetron en uiteraard in de vaatwasser (op minimaal 55°C). Met de vaatwasser kost het zo’n € 0,30 aan stroom en € 0,02 aan water per keer.

De was
Met kinderen in elke leeftijd heb je meer was, ook als ze nog maar een baby zijn. Je wasmachine en droger zullen dan ook overuren maken om babykleertjes, slabbetjes, koesdoekjes en hydrofiele doeken te wassen. De gemiddelde elektriciteitskosten voor een was op 90°C kost € 0,42. Een was op 60°C kost gemiddeld € 0,21 en een was op 40°C € 0,13. Een droogbeurt kost per keer zo’n € 1,20.

In bad
Ook voor baby’s geldt dat een bad altijd duurder is dan een douche nemen. Aan energiekosten ben je met een gasboiler zo’n € 0,50 kwijt voor één badsessie, met een elektrische boiler kost een vol bad je zo’n € 0,80 per keer. Daarbovenop komen nog de kosten voor je waterverbruik. Als je je bad laat vollopen en zelf met je kindje in bad gaat, dan kost dat je zo’n 120 liter warm water per keer. Je kindje in zijn of haar eigen babybadje doen spaart dus kosten uit, dan gebruik je tussen de 4 en 8 liter water per keer.