Flat aanpassen voor uw oude dag

Een groot aantal mensen gaat op hun oude dag naar een bejaardentehuis of verzorgingshuis. Uit onderzoek van Gezond Dichtbij blijkt dat 24% toch echt moet verhuizen zodra de ouderdomskwalen zich aandienen. Echter is dit niet altijd nodig. Vandaag de dag zijn er vele mogelijkheden waardoor u nog langer van uw eigen woning kunt genieten. Met de volgende tips en aanwijzingen kunt u zien wat u nog kunt doen. Geniet dus nog langer van uw woning.

 Comfort en veiligheid
De aanpassingen die u vandaag de dag kunt aanbrengen zijn stukke uitgebreider dan vroeger. Hierdoor is niet alleen maar naar uw veiligheid gekeken, maar ook naar het comfort. Terwijl u geheel veilig thuis kunt blijven wonen geniet u dus ook van het comfort die deze mogelijkheden biedt.

Elderly man at bottom of staircase looking upVerlichting in uw woning
Genoeg verlichting van de juiste lichthoeveelheid is belangrijk. Hierdoor zult u alles goed kunnen zien en uzelf veilig kunnen bewegen in uw woning. Zorg dus voor een goede aanleg van verlichting op alle plaatsen waar dat van groot belang is. Denk bijvoorbeeld aan een schakelaar naast uw bed, zodat wanneer u ’s nachts eruit moet, het licht eenvoudig aangezet kan worden.

Voorkom hellende vlakken
Drempels in een woning kunnen voor nare situaties zorgen. Een ongelukkige val op een latere leeftijd kan daarom voorkomen worden door drempels te laten verwijderen. Hierdoor kunt u altijd veilig door de woning lopen.

Een trap in de woning
Een trap is funest wanneer u ouder wordt. Wanneer u niet meer goed te been bent is een goede trapleuning erg prettig zijn. Een andere optie is het aanleggen van een traplift. Steeds vaker wordt voor deze optie gekozen zodat een verhuizing niet hoeft plaats te vinden. Een van de bedrijven die dit aanbied is Traplift Wijzer. Zij zorgen ervoor dat u de traplift krijgt die het beste bij u past. Door goed advies en zorg kunt u dus nog veel langer van uw woning genieten.

Werkbladen
Het werkblad in uw keuken is een belangrijk punt waar u dagelijks gebruik van maakt. Een juiste hoogte van het werkblad op latere leeftijd kan voor een groot stuk comfort zorgen. Misschien is deze te hoog en moet daarom verlaagd worden. Hierdoor kunt u ook later genieten van het koken in uw vertrouwde keuken.

healthcareDe laden en kasten
Het pakken van een krukje of een stoel om wat uit het bovenste kastje te halen. Later zal dat niet meer zo gemakkelijk gaan en zelfs gevaarlijk kunnen zijn. Daarom moeten alle belangrijke spullen vanuit de keuken op een goede hoogte liggen, zodat u er altijd bij kunt. Misschien liggen de borden nu nog wel hoog en is het beter om deze later in een lagere kast te leggen. Daarom kunt misschien wel het een en ander anders indelen in uw keuken zodat u later ook veilig alles kunt pakken wat u nodig heeft.

De badkamer
In een badkamer kan veel gebeuren, denk bijvoorbeeld aan uitglijden of andere voorvallen. Om het uzelf comfortabel te maken kan een ingreep hieraan zinvol zijn. Denk bijvoorbeeld aan handgrepen aan het bad, douche of toilet. Een antislipmat wordt ook vaak gebruikt in de badkamer. Zodat bij een eventuele natte grond, uw grip goed zal zijn.

Deuren verbreden
In sommige gevallen is het handig om een rollator aan te schaffen wanneer u ouder wordt. Hierbij kan het zo zijn dat uw deuren niet meer breed genoeg zijn. Een aanpassing is daarbij noodzakelijk. Door hier vroegtijdig naar te kijken kunt u zich optimaal voorbereiden.

Fotocredits: ©Alexander Raths & istock.com/kali9