Fris de winter in met de grote najaarsschoonmaak

De voorjaarsschoonmaak kenden we al. Maar steeds meer mensen kiezen ervoor om ook in het najaar eens flink de bezem door het huis te halen. En een overbodige luxe is dat zeker niet. Een schoon huis is een gezond huis. Als je in een schone omgeving woont is de kans op ziektes een stuk kleiner. Daarom is het zeker een goed idee om wat vaker dan één keer per jaar een grote schoonmaak te houden. Met een najaarsschoonmaak ga je fris en gezond de winter in en zal de jaarlijkse griep epidemie wellicht aan je deur voorbij gaan.

En als je het groot wilt aanpakken?

Misschien wil je de grote najaarsschoonmaak combineren met een kleine renovatie, bijvoorbeeld een nieuwe vloer. Maar dan moeten alle meubels eruit, en waar ga je die laten. Als het niet de bedoeling is dat ze naar de stort of naar de kringloop gaan dan kun je tijdelijke opslagruimte huren waar je spullen veilig staan. Je kunt dergelijke ruimte voor een door jou gewenste periode huren variërend van enkele dagen tot langer dan een jaar. Een langere periode wordt vaak gebruikt voor mensen die tijdelijk in het buitenland wonen en hun huis verhuren. Of door mensen die om wat voor reden dan ook tijdelijk geen eigen woonruimte hebben.

Maak een plan van aanpak

Als je het hele huis wilt schoonmaken en opruimen is het handig om een plan van aanpak te maken. Op welke dag is welke kamer aan de beurt, welke werkzaamheden doe je wanneer. Werk altijd van boven naar beneden, zo voorkom je dat je het vuil weer ongewild door het huis verspreid. Zorg dat je alles bij de hand hebt aan schoonmaakmaterialen en schoonmaakmiddelen. Niets zo ergerlijk als je lekker bezig bent en ineens naar de winkel moet omdat de allesreiniger op is. Maak grondig schoon en sla geen lastige plekjes over. Die sla je bij het dagelijks schoonhouden vaak ook al over. De grote najaarsschoonmaak is er nu juist voor bedoeld om ook eens achter de bank te stofzuigen en bovenop de kasten stof af te nemen.