Geld lenen, wanneer doe je dat wel?

Het is een dilemma voor bijna iedereen met een eigen huis: waar investeer je in bij het onderhoud van je huis, en welke dingen kun je uitstellen? Dit is afhankelijk van welke prioriteiten je stelt en welke eisen je hebt. De één vindt het noodzakelijk om een vrij nieuwe keuken die nog helemaal goed is te vervangen, omdat de kleur niet meer in de smaak valt. De ander kan er prima mee leven dat deze niet meer voldoet aan de laatste trends. Hij laat de deurtjes spuiten of laat het voor wat het is. Anders is het wanneer bijvoorbeeld je cv-ketel het begeeft of wanneer je noodzakelijk onderhoud moet verrichten aan je woning.


Noodzakelijk onderhoud aan je woning
Wat zijn urgente verbouwingen en klussen in je huis, waarvoor het noodzakelijk kan zijn om te gaan voor geld lenen.

  1. Schilderwerk om te voorkomen dat het houtwerk gaat rotten. Niet alleen zal de kwaliteit van je woning aangetast worden wanneer je deze verwaarloost, maar je huis zal ook in waarde dalen wanneer het niet goed onderhouden is en daarbij stijgen de kosten aan onderhoud als je deze uitstelt. 
  2.  Vervangen cv-ketel: vooral in het midden van de winter is het vervangen van je cv-ketel een must in sommige gevallen; als deze kapot is en niet meer gerepareerd kan worden. Dit is weliswaar een hoge kostenpost, maar je wilt ook niet het risico lopen dat je in de vrieskou komt te zitten. Daarbij komt, dat als je een zuinigere cv-ketel hebt, je een hoop op vaste lasten kunt gaan besparen.
  3. Vocht- en ventilatieproblemen in je woning die slecht zijn voor je gezondheid (en voor de woning). Hier kun je verschillende dingen aan doen. 
  4. Beschadigingen in je woning zoals lekkageplekken, waardoor jij je niet meer prettig voelt in je huis. Daardoor schaam je je misschien wel om mensen uit te nodigen in je huis en hierdoor vermindert je sociale leven – andere verslechteringen van de woningen kunnen hetzelfde effect hebben. 
  5. Slijtage, zoals verzakkingen van je oprit, die veiligheidsproblemen veroorzaken. Een veiligheidsprobleem van een andere categorie zijn slechte sloten. Je wilt inbrekers geen kans geven en je wilt jezelf veilig voelen in je eigen huis – alleen voor dit laatste punt hoef je waarschijnlijk geen geld te lenen. 
  6. Fundering van slechte kwaliteit. Je hoort weleens dat huizen compleet verzakken doordat het fundament niet meer goed is. Als je hier niets aan doet, zal je huis langzamerhand verzakken en er zullen scheuren ontstaan in de muren. Dan kan het op den duur zelfs gevaarlijk worden om erin te wonen. 
  7. Ruimtegebrek. Heb je te weinig in huis, maar kun je dit oplossen door – bijvoorbeeld – het bouwen van een dakkapel of het toevoegen van (wanneer mogelijk) een extra ruimte? Dan zou je ervoor kunnen kiezen om geld te lenen om deze verbouwing te financieren. Dat is in elk geval goedkoper dan een huis verkopen en te kopen.


Wil je wel of geen geld lenen?
Duidelijk mag zijn dat het dus niet gaat om kleine verbouwingen, maar om grote projecten. Veel kleine ingrepen bij elkaar kunnen wel ook zorgen voor hoge kosten, maar je kunt ze wel om de beurt aanpakken. Grote projecten kosten veel en veel tijd als je het goed aan wilt pakken. Dat heeft niet iedereen tot z’n beschikking, terwijl het wel noodzakelijk kan zijn om een bepaalde renovatie of klus aan je huis uit te voeren. Het kan dan goed zijn om te kiezen voor de optie om geld te lenen, ook al doe je dat misschien liever niet. Je moet dan uit twee kwaden de beste kiezen: of je leent geld dat je investeert in je huis, waardoor de waarde van je huis niet daalt. Je hebt dan wel een schuld die je terug moet betalen. Of je leent geen geld waardoor je niet met een schuld komt te zitten, maar waardoor de kwaliteit en waarde van je huis naar beneden gaat én waardoor de uiteindelijke renovatiekosten stijgen én jouw gelukt misschien wat op de proef wordt gesteld.