Goed verzekerd tegen storm, water, brand en inbraakschade

Wanneer jullie je huis hebben gerestyled naar jullie wens en hieraan wellicht heel wat geld hebben uitgegeven, zit je niet te wachten op schade aan het huis of de inboedel (de spullen in het huis). Toch kan het gebeuren dat een flinke storm behoorlijk wat schade aanricht, of dat jullie het doelwit zijn van inbrekers. Om het huis binnen te komen, veroorzaken zij ook vaak schade aan ramen en deuren. Om nog maar te zwijgen over de schade die ze binnenshuis kunnen veroorzaken. Met een opstal- en inboedelverzekering zijn jullie ervan verzekerd dat de schade vergoed wordt.

Wat is precies een opstalverzekering?

Een opstalverzekering is verplicht voor huiseigenaren en is van toepassing op het huis zelf en alles wat daar onlosmakelijk aan verbonden is. Denk bijvoorbeeld aan een dakkapel of leidingen. Ook sommige vloeren kunnen tot de opstalverzekering worden gerekend. Door klimaatveranderingen krijgen we ook in Nederland te maken met steeds heftigere stormen, die flinke schade kunnen toebrengen aan de woning. Denk hierbij bijvoorbeeld aan dakbedekking die loslaat, of een dak dat instort. Water kan ook een hoop schade veroorzaken. Heftige regenbuien met soms vuistgrote hagelstenen komen door het veranderende klimaat steeds vaker voor. Al deze risico’s worden gedekt door een opstalverzekering.

Inboedelverzekering voor de schade aan spullen binnenshuis of in de tuin

Alle spullen die los in het huis staan, vallen onder de inboedel. Hoewel een inboedelverzekering niet verplicht is, kan je eigenlijk niet zonder. In een gewoon huis staat al snel voor duizenden euro’s aan inboedel als meubels, lampen, apparatuur, vloerbekleding en andere accessoires. Wanneer er brand uitbreekt, kunnen veel van deze kostbare spullen verloren gaan. Een inboedelverzekering zorgt ervoor dat je in elk geval de dagwaarde van de spullen vergoed krijgt. Het is daarom slim dat je aankoopnota’s van grotere spullen goed bewaart, zodat je kunt aantonen bij de verzekering wat de nieuwprijs was en wanneer je de spullen hebt gekocht. Onder inboedel vallen niet persé alleen de spullen binnenshuis. Ook tuinmeubelen en tuingereedschap horen bij inboedel. Sommige verzekeraars rekenen ook bepaalde huisdieren tot de inboedel. Je kan dat allemaal terugvinden in de voorwaarden van de verzekering. Korting verdienen op een inboedelverzekering kan, wanneer je een PKVW, politie-verklaring veilig wonen of een BORG-certificaat kan overleggen. Op die manier weet de verzekeraar dat het huis in elk geval optimaal is beveiligd tegen inbraak en de schade die dat met zich kan meebrengen. Inbrekers slaan een goed beveiligd huis immers liever over.

Premies en voorwaarden online vergelijken loont    

Voor zowel een opstal- als een inboedelverzekering kan het lonend zijn dat je bij verschillende verzekeraars de premie online laat berekenen. De premies kunnen nogal verschillen, net als de voorwaarden. Een goedkope premie lijkt misschien zeer aantrekkelijk, maar als de voorwaarden minimaal zijn ben je nog steeds duur uit. Online kun je gemakkelijk vrijblijvend premies laten bereken door het beantwoorden van enkele vragen. Wanneer je een verzekeraar hebt gevonden die bij jou past, kun je de verzekering ook direct online afsluiten.