Het insect als voorbeeld

De meeste mensen zien insecten als lastig, schadelijk, lelijk of op zijn minst onbeduidend. Zo niet de ontwerpers van sommige woonaccessoires. Die zien in insecten een inspiratiebron voor hun designs. En waarom ook niet? Insecten zitten ingenieus in elkaar en hebben bij nadere beschouwing vaak een grote schoonheid.

Ook een vlinder is een insect

Vergeet niet dat een vlinder ook een insect is. Vlinders vinden wij in het algemeen heel mooi, vriendelijk en decoratief en dat zijn ze ook. Kies eens voor vlinders als uitgangspunt bij het samenstellen van een kleurenpalet in huis of neem de vlinder als thema bij het decoreren van een kamer. Niet overdrijven, een enkele (abstracte) vlinder hier en daar is meer dan voldoende, anders wordt het tuttig.

Als je een tuin of balkon hebt: Om de echte vlinders ook een kans te geven koop je natuurlijk alleen bij een biologische kweker je vlinderstruik en andere bloemrijke tuinplanten, zodat je zeker weet dat er geen, voor insecten schadelijk, gif in zit. Behalve de vlinders zullen ook de bijen je dankbaar zijn!

Wandelende takken als lampen

Insecten kunnen goed dienen als voorbeeld voor toegepaste ontwerpen van meubelen en woonaccessoires. Dankzij de evolutie heeft de technische kant van het insect zich bijzonder goed ontwikkeld en zijn de beesten – op onderdelen – ook uiterlijk interessant om te zien. Gewoon even over je weerzin heenstappen!

Ontwerpers hebbend dat prima begrepen en maken gebruik van het insect bij hun ontwerpen. Een goed voorbeeld van het insect als inspiratiebron in de toegepaste kunst is de lamp ‘Médard’ van het merk Modular. Deze lamp heeft een cilinder als lichthuis en een onderstel van poten die doen denken aan de poten van een wandelende tak. Die poten staan schijnbaar in een willekeurige stand en dat maakt deze lamp grappig en origineel.

Afbeelding: feedgrids.com