Hoe creëer ik een rustieke sfeer in huis?


Een rustieke sfeer kan op verschillende manieren gerealiseerd worden in een woning. Het is hierbij belangrijk om goed te weten wat precies een rustieke sfeer is en welke elementen bijdragen aan een dergelijke uitstraling. Hierover zijn de meningen verdeeld, dus mogelijk zijn niet alle mogelijkheden gelijk bij je bekend. Dan is het handig als je hier enkele tips over kunt ontvangen, zodat je een rustieke sfeer in huis kunt krijgen, in een stijl die aansluit bij je verwachtingen en persoonlijke smaak.

1 Ken de belangrijke karakteristieken

Bij een rustieke inrichting denk je gauw aan houten balken aan het plafond, onbewerkte stenen muurpartijen of neutraal gestuukte muren. Voor een warme huiselijke sfeer geeft een rustiek design vaak de indruk van een houten blokhut, vol natuurlijke elementen als eikenhouten meubels, als een boomstamtafel en wollen tapijten. Je kunt veel van dergelijke elementen in het ontwerp van je woning plaatsen om zo een rustiek gevoel te kunnen realiseren. Houten kisten, meubels, aangevuld met knusse kussens, dekens en kaarsen bieden je alle elementen om een rustieke sfeer in huis te creëren.

2 Eigentijdse moderne uitstraling

Een rustieke inrichting is tegenwoordig flink gemoderniseerd. Het is zeker niet meer nodig om een oude woning te betrekken om de karakteristieke kenmerken te kunnen vinden of te realiseren. Je kunt ook in een relatief modern huis rustieke invloeden toevoegen, waardoor je alsnog kunt genieten van een landelijk gevoel. Je kunt de strakke, witte elementen van een moderne woning combineren met elementen als ruw en onbewerkt hout, waardoor je je gelijk in een geheel ander soort inrichting bevindt. Er zijn verschillende elementen die je zo kunt combineren, die je een rustieke look bieden voor je woning. Combineer grote ramen met houten wandpartijen en stijlvolle marmeren vloertegels. Op een geheel eigen wijze valt zo een rustieke sfeer in een moderne inrichting te realiseren.

3 Combineer hout met warme verftinten

Hout is een belangrijk en essentieel onderdeel binnen een rustieke uitstraling van je woning. Door deze met warme tinten aan de wanden te combineren, kun je een geheel unieke en moderne sfeer creëren, die even landelijk als stijlvol aandoet. Je kunt hiermee afwisselen tussen strakke muren of gebruik maken van structuurverf voor nog meer inbreng van een natuurlijke look.  Je creëert zo de rust die in een rustieke uitstraling zo kenmerkend is.

4 Voeg stijlvolle elementen toe

Naast de gebruikelijke elementen als hout, wol en dekens zijn er zeker nog andere elementen die aan je woning kunnen worden toegevoegd, die zorgen voor een moderne en stijlvolle inrichting. Denk hierbij aan opvallende kroonluchters, chique lounge stoelen, een openhaard of fraaie bontkleden over meubilair of op de vloer.

5 Zorg voor sfeerverlichting

Een rustieke woning kenmerkt zich door natuurlijk licht. Wanneer je verlichting wilt plaatsen, zorg dan voor type lampen die zorgen voor sfeer en uitstraling. Mooie landelijke lampen, kaarshouders of kroonluchters bieden zowel stijl als een huiselijke sfeer.