Hoe duurzaam is ledverlichting?

Hoe duurzaam is ledverlichting
Zeker in de wintermaanden wordt weer volop gebruik gemaakt van binnenverlichting. De dagen worden korter en veelal zul je thuis zijn in je eigen woning. Meer tijd zal hier worden doorgebracht en de lampen zullen vroeger aangaan dan tijdens de zomermaanden. Dit zorgt er uiteraard voor dat er een hoger verbruik aan elektriciteit is en dit zul je gaan terugzien in de rekening voor elektriciteit. Om dit binnen de perken te houden, is het verstandig om naar manieren te zoeken om dit verbruik terug te dringen tot een absoluut minimum. Een uitstekende manier die je hierbij kan helpen, is de inzet van led lampen. Deze lampen zijn uitermate duurzaam en besparen aanzienlijk op de uiteindelijke kosten die je voor elektriciteit kwijt bent.

Wat zijn ledlampen?

Ledlampen werken niet direct hetzelfde als normale lichtbolletjes of peertjes. Zo bevatten ze geen gloeidraad. LED staat voor ‘Light Emitted Diode’ en verbruiken aanzienlijk minder energie dan standaard gloeilampen. Ze besparen zelfs energie ten opzichte van spaarlampen of Tl-verlichting, terwijl ook deze al een stuk minder energie verbruiken. Je doet er dus zeker verstandig aan om dergelijke ledlampen aan te schaffen, wanneer je zuiniger wilt omspringen met het elektriciteitsverbruik in je woning, met name tijdens de wintermaanden.

Waardoor minder verbruik?

Een Ledlamp is opgebouwd als een halfgeleider. Deze produceert licht, zodra er in de juiste richting stroom doorheen wordt geleid. De elektronische component zendt rechtstreeks licht uit, waardoor de woning kan worden verlicht. Vaak zit er een chip in de ledlamp die is gemaakt van lichtgevende materiaal. De Diode geleidt aan de ene kant de elektrische stroom, maar houdt deze aan de andere kant tegen. Wanneer de stroom doorgang vindt, levert dit licht op en kun je dit duurzaam laten schijnen.

Zuinig en gelijk voorradig

Wanneer je gebruik maakt van een ledlamp, kun je rekenen op een besparing van 90%. Dit is hoeveel zuiniger de ledlamp is ten opzichte van een normale gloeilamp. Je hebt veel minder Watt energie nodig om eenzelfde mate aan verlichting te realiseren. Ledlampen hebben bovendien geen tijd nodig om op te warmen en kunnen gelijk de gewenste mate aan verlichting bieden.

Milieubewust verbruik

Naast de praktische voordelen, is het gebruik van ledlampen nog eens een stuk beter voor het milieu ook. Doordat ledlampen een minder vermogen hebben en minder straling afgeven, is het veiliger in gebruik, zeker voor mensen die gevoelig zijn voor straling. Ze stralen eveneens minder CO2 uit, waardoor ook het milieu minder wordt belast. Gloeilampen zijn hierin een stuk minder veilig.