Hoe kiest u de juiste rollator of rolstoel?

Hart van Nederland berichtte begin september nog over scootmobieltraining bij het spoor om paniek bij ouderen te voorkomen. Dat is niet vreemd want dit jaar alleen al zijn er vijftien ouderen met rollator of scootmobiel van het spoor gered omdat ze moeite hadden met de spoorwegovergang. Welke rollator of roelstoel u kiest is dus bepalend voor uw eigen veiligheid, en die van anderen. Daarom geven we in dit artikel uitleg over verschillende soorten en maten rollators en rolstoelen.

Een rollator voor binnen of buiten

Welke rollator het beste bij u past ligt vooral aan het soort gebruik. De eerste vraag die u zichzelf moet stellen is of u de rollator voor binnen of buiten gebruikt. Een binnenrollator is een stuk smaller en wendbaarder waardoor deze gemakkelijk door deurposten past. Ook heeft een rollator voor binnen in de meeste gevallen een dienblad zodat u gemakkelijk spullen van bijvoorbeeld de slaapkamer naar de woonkamer kunt verplaatsen. Heeft u ook buiten een rollator nodig dan is ook die keuze reuze. Een buitenrollator is robuuster en heeft grotere wielen waardoor hij meer gemaakt is voor oneffen ondergronden.

Bedenk welke opties belangrijk zijn

Een goedkope rollator heeft u al vanaf €59,95, gaat u voor meer opties dan betaalt u doorgaans ook meer. Denk bijvoorbeeld aan het materiaalsoort, gewicht, het wegwerken van de kabels of het materiaal van de banden. Ook een medische rollator voor mensen met bijvoorbeeld Parkinson is erg prijzig. Hoewel de prijs redelijk hoog is zorgen deze mobiele apparaten wel voor de nodige stabiliteit en kunnen mensen met Parkinson alsnog veilig de straat op.

Verschillende type rolstoelen

Bent u (tijdelijk) niet meer in staat om te lopen en heeft u een rolstoel nodig, dan zijn ook hier verschillende opties mogelijk. Net als rollators zijn rolstoelen in grofweg twee typen onder te verdelen: de opvouwbare rolstoel en de lichtgewicht rolstoel. U raadt wellicht al dat een opvouwbare rolstoel gemakkelijk is voor transport. Let bij aanschaf goed op of de verschillende onderdelen zoals wielen en rugleuning demontabel zijn. Dat maakt een rolstoel nog compacter.

Zoals u ziet zijn er veel opties mogelijk. De techniek heeft de laatste jaren niet stilgestaan en dat maakt het mogelijk dat veel minder valide mensen toch goed ter been kunnen zijn. Laat u vooraf goed informeren in een winkel of bekijk bij een internetaanbieder wat de mogelijkheden zijn.