Hoe moet ik mijn parketvloer laten leggen?

Je kunt tegenwoordig kiezen uit een enorm aanbod verschillende parketvloeren. Heb je eenmaal je perfecte vloer gevonden dan rest een misschien nog wel moeilijkere keuze: Hoe moet ik mijn parketvloer laten leggen?

Verschillende motieven

Je kunt natuurlijk kiezen voor een standaard verband. Dit zie je in de meeste bestaande woningen terug. Zoals je wellicht ooit al eens gehoord hebt, is de legrichting afhankelijk van de ruimte waarin je de vloer gaat leggen. In principe geldt de vuistregel: leg de vloer altijd richting het licht. Hierdoor lijkt de ruimte groter. Mocht je nou echt een smalle kamer hebben dan is het wellicht toch slimmer om de vloer in een andere richting te leggen zodat je niet de nadruk legt op het feit dat je kamer smal is. Mocht je het nu niet zeker weten dan kun je uiteraard altijd een specialist laten kijken en hem of haar advies laten geven. Al is je eigen smaak en mening uiteraard ook erg belangrijk. Naast een standaard legverband kun je ook kiezen voor een luxere legmethode. Kies dan bijvoorbeeld eens voor een Hongaarse punt of een Visgraat motief.

Het verschil tussen de Hongaarse punt en visgraat parketvloeren

De visgraat vloer is waarschijnlijk al wel bij je bekend maar de hongaarse punt wellicht nog niet. En misschien haal je ze toch nog door elkaar. Vandaar dat we een korte uitleg geven:
Bij een Hongaarse punt parketvloer worden de planken in verstek onder een hoek van 45 of 60 graden geplaatst zodat er een Hongaarse Puntmotief ontstaat. Er ontstaan dus zeg maar V’tjes die doorlopen. Bij een visgraat vloer lopen de V’tjes niet door. Bij een Visgraat parketvloer worden de planken juist loodrecht op elkaar gelegd. Hieronder zie je duidelijk het verschil. Links zie je de visgraat vloer en rechts de hongaarse punt.

De trend van 2018

We schreven er al eens eerder een blogpost over: De visgraat vloer is echt de trend van 2018. Het straalt klasse uit en past perfect in een huis wat karakter heeft (of wat je zelf karakter probeert te geven). En geef nou zelf toe… als je onderstaande foto’s van Interior Junkie ziet dan wil je toch ook meteen zo’n mooie visgraat vloer?

Fotocredits: Interiorjunkie