Hoe sluit je een hanglamp aan?

Een hanglamp kopen is één ding, een hanglamp ophangen is het tweede. Waar moet je precies rekening mee houden bij het ophangen van hanglampen? Gebruik de handleiding hieronder voor het uitvoeren van deze klus. Moeilijk is het niet, als je maar de juiste stappen doorloopt en goed uitvoert.

Zorg dat je alle gereedschappen en accessoires bij de hand hebt

Hanglampen ophangen, zoals een industriële hanglamp of een design hanglamp, begint met het regelen van het juiste gereedschap. Zo heb je in elk geval een striptang, een spanningszoeker, een schroevendraaier en schroef apparaat nodig, het benodigde schroefmateriaal (zoals pluggen en schroeven, meestal meegeleverd met de hanglamp) en natuurlijk een boormachine (bij beton een klopboormachine). Leg deze materialen klaar als je aan de klus gaat beginnen.

Zet de stroomtoevoer van tevoren uit

Voordat je begint met boren en het aansluiten van jouw klassieke, moderne of industriële hanglamp, moet je eerst de hoofdschakelaar van het stroom uitzetten. Zo kan je veilig werken en loop je niet het risico op elektrocutie. Controleer na het uitzetten van de hoofdstroom of het stroom ook daadwerkelijk van het elektriciteitsnetwerk af is door gebruik van een spanningsmeter. Let op: als het – meestal roodkleurige – lampje op de spanningszoeker brandt, staat er nog stroom op en kun je dus niet beginnen!

Plaats de hangbeugel op de juiste plek op het plafond

Boor gaten op de juiste plek waar het armatuur van de lamp moet komen. Vul de gaten met stevige schroefpluggen, zodat de bevestigingsbeugel – ook wel hangbeugel genoemd – goed blijft hangen. In nieuwere woningen hoeft er doorgaans niet geboord te worden, maar kan de bevestigingsbeugel aan de centraaldozen aan het plafond vastgemaakt worden. Heeft u een woning van wat oudere datum, dan moet je meestal gaten in het plafond boren voor het armatuur van de hangende lamp.

Maak de bedrading van de lamp vast aan de kroonsteen

De volgende stap bestaat uit het monteren van de elektrische draden aan de kroonsteen. Eerst dien je de elektriciteitsbedrading te strippen. Zorg dat de draden van de blauwe en zwarte kleur een halve centimeter vrij zijn. Mocht er nog een geel-groene aardedraad bij zitten, dan kun je deze ook strippen. Hierna stop je de draden in de gaten van de kroonluchter en draait ze stevig vast met een schroevendraaier.

Maak de lamp vast aan de bevestigingsbeugel

Vervolgens kun je de hanglamp ophangen door het armatuur aan de bevestigingsbeugel vast te maken. Doorgaans gebeurt dit door de kap van de lamp met twee schroeven aan de beugel vast te maken. De schroefgaten zitten hierbij in de meeste gevallen aan de zijkant van de kap.

Plaats de lamp in de fitting

De laatste stap bestaat uit het bevestigen van het lampje in de fitting van de hanglamp. Draai de lamp hierbij stevig vast in de fitting. Zorg ervoor dat je verlichting gebruikt die lang meegaat en energiezuinig is. Dat is immers beter voor je portemonnee en voor het milieu. Als de lamp eenmaal in de fitting is gedraaid, kan de hoofdstroom weer aangezet worden en is de lamp opgehangen. Uiteraard moet je nog even checken of de lamp goed werkt.

En de klus is geklaard!

Je ziet hoe eenvoudig een lamp ophangen eigenlijk is. Als je veilig werkt en bovenstaande stappen zorgvuldig uitvoert, is het monteren van een hanglamp een fluitje van een cent.

Lees ook: Stoere industriele lampen in jouw interieur