Hoe pas je je woning aan voor je oude dag?

Ieder mens wil het liefst zo lang mogelijk zelfstandig zijn. Dit betekent natuurlijk ook zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. In de praktijk gaat dit vaak anders. Veel ouderen verhuizen naar verzorgingstehuizen omdat het niet meer praktisch voor ze is om in hun eigen woning te blijven. Maar met de juiste aanpassingen kun je een stuk langer thuis blijven wonen dan je misschien denkt. In dit artikel lees je een aantal manieren om je woning aan te passen voor je oude dag.

Maak je woning geschikt voor rollators en rolstoelen
Ten eerste wil je zo lang mogelijk goed kunnen voortbewegen in je woning. Overweeg daarom de drempels in je huis weg te halen of ze allemaal te voorzien van drempelhulpen. Op die manier zijn al je doorgangen ook geschikt voor rollators en rolstoelen. Denk er ook aan dat de doorgangen breed genoeg moeten zijn voor deze hulpmiddelen. Bij een verbouwing is dit dus zeker iets om rekening mee te houden.

De trap op met een traplift
Heeft je huis meerdere verdiepingen, dan ben je misschien bang dat je op een bepaalde leeftijd de trap niet meer goed op en af komt. En veilig traplopen is belangrijk, zeker voor ouderen omdat zij relatief vaak van de trap vallen. Een oplossing hiervoor is een traplift. Dit is in feite gewoon een stoel die op de trapleuning is gemonteerd. Met een traplift is ideaal om comfortabel en veilig de bovenverdieping te bereiken als je wat minder mobiel bent.

Aanpassingen in de slaapkamer
Ook in de slaapkamer kun je aanpassingen doen die je als oudere het leven makkelijker maken. Denk bijvoorbeeld eens aan een bedbeugel die je helpt om makkelijker uit bed te komen. Hetzelfde geldt voor bedverhogingen. Voor in de woonkamer heeft een sta-op-stoel hetzelfde effect. Hiermee krijg je als het ware een duwtje omhoog als je op wilt staan, waardoor dit veel minder kracht kost.

Sanitaire hulpmiddelen
Douchen of naar het toilet gaan kan lastiger worden vanaf een bepaalde leeftijd. Maar met een paar aanpassingen aan je sanitair kun je jezelf een groot plezier doen. Zo helpen toiletbeugels en toiletverhogers je om makkelijker op en van de toiletpot af te komen. En met een toiletkruk of –stoel kun je zittend douchen, zodat je het risico op uitglijden en vallen verkleint.

Monozorg: voor al je zorghulpmiddelen
Heb je besloten om je huis klaar te gaan maken voor je oude dag? Bij Monozorg vind je een heleboel van de hierboven genoemde hulpmiddelen, zoals drempelhulpen, bedbeugels en toiletverhogers. Want vergeet niet: mensen die langer thuis wonen zijn gelukkiger!