Hout in de tuin

Hout is een natuurlijk product en daarom wordt het vaak gebruikt in de tuin. Je tuin is immers ook een stukje natuur en hout maakt dit helemaal compleet. De nadelen van het gebruik van hout kan zijn dat het op den duur gaat rotten. Wanneer je goed geïmpregneerde planken gebruikt (bijvoorbeeld als ze onder druk zijn geïmpregneerd) dan wordt de levensduur van hout verlengd. En wanneer je hout dan ook nog eens verwend met een laagje beits, dan kan het zo een paar jaar mee.

Steigerhout of eiken?

Er is bij het tuincentrum, de bouwmarkt of de houtspecialisten zowel online als offline veel verschillende soorten hout te vinden. Het ligt aan de uitstraling die je wilt bereiken welke soort hout je kiest. Hou je van het robuuste van steigerhout, dan gebruik je deze om meubels en plantenbakken voor je tuin van te maken. Maar misschien wil je wel een lichte houtsoort voor de schutting. Laat je goed adviseren, maar kijk ook zelf goed rond om zo inspiratie op te doen.

FSC-gecertificeerd

Het allerbelangrijkste is eigenlijk dat het hout dat je koopt duurzaam is. Dat houdt in dat het niet ten koste van natuurgebieden is gekapt, maar dat het speciaal voor dit doeleinde wordt verbouwd. Hout dat duurzaam wordt verkregen, waarbij natuur en milieu gespaard blijven, krijgt het FSC-keurmerk.

Hardhout

Een houtsoort dat zeer lang mee gaat, omdat het niet zo vochtgevoelig is, is hardhout. Het hardhout dat je tegenwoordig kunt kopen heeft vaak ook een FSC-certificaat. Bij twijfel kun je daar natuurlijk naar vragen. De voordelen van hardhouten planken zijn dat ze langer mooi blijven, weinig bewerking (zoals beits) nodig hebben en zeer lang meegaan. Ideaal voor het bouwen van tuinschermen, maar ook voor het terras.