In drie stappen naar een diervriendelijk huis

Thuis is een plek voor jezelf, een plek om helemaal tot rust te komen en een veilig gevoel te hebben. Dit geldt niet alleen voor mensen, maar ook voor dieren. In veel gezinnen in Nederland komen we honden, katten of andere huisdieren tegen. Niet ieder huis is echter helemaal geschikt gemaakt om daar met je huisdier te leven. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om van jouw huis ook een fijn huis voor je huisdier te maken. Je kat of hond brengt waarschijnlijk meer uur in het huis door dan jijzelf, en dus is het van belang om thuis een situatie te creëren waar je huisdier zich ook prettig bij voelt. Wij vertellen je graag meer over drie dingen die jij kunt doen, om van je huis een diervriendelijk huis te maken.

Geef je huisdier de ruimte

Als mens wil je graag bewegingsvrijheid hebben, en bij dieren is dat niet anders. Een huisdier dat de hele dag in een kooi of bench zit opgesloten, wordt daar niet vrolijk van. Maak daarom in huis een ruimte waar je huisdier heerlijk de gang kan gaan. Dit kan in de huiskamer zijn, maar denk ook aan bijvoorbeeld de achtertuin. Honden en katten houden ervan om de benen te strekken, even een stukje te rennen of te spelen. Als je een kat hebt is het erg handig om een kattenluik te maken in de achterdeur, zodat de kat zelf de tuin in kan, en weer terug het huis in. Zo geef je huisdieren de ruimte waar zij behoefte aan hebben.

Veiligheid

Zoals je voor een kind het huis veilig maakt, zo kun je dat voor een huisdier ook doen. Dieren willen namelijk alles graag ontdekken. Klimmen en klauteren aan bepaalde dingen in huis en nieuwe plekjes ontdekken. Voorkom daarom dat er in jouw huis scherpe randen en voorwerpen te vinden zijn, waar het dier zich eventueel aan kan verwonden. Zorg er ook voor dat er geen dingen zijn waar een dier makkelijk schade aan kan toebrengen. Wel kun je met een aansprakelijkheidsverzekering dieren, en de schade die zij veroorzaken, verzekeren. Mochten zij schade in je huis toebrengen, zijn er verzekeringen die dat vergoeden. Hier lees je er meer over aansprakelijkheidsverzekeringen.

Eigen plekje

Dieren vinden het fijn om een eigen plekje te hebben. Een plekje voor zichzelf waar zij altijd terecht kunnen, waar ze hun eigen gang kunnen gaan. Bij een hond kan dat bijvoorbeeld een mand zijn. Een huisdier hecht namelijk veel waarde aan een plek die helemaal van hen is. Het wordt gezien als eigen territorium. Geef je huisdier dan ook altijd de kans om zo’n eigen plekje ergens in huis te creëren.