Internet thuis: betaal niet te veel en let op de daadwerkelijke snelheid

Het staat duidelijk aangegeven in het abonnement van de internetprovider: je krijgt internet met een X aantal Mbit per seconde qua snelheid. Daarmee kun je op zijn minst e-mailen, surfen, op social media en internetbankieren. Een uitgebreider pakket betekent dat je films en series kunt streamen en downloaden en zelfs online kunt gamen. Wanneer je veel online bent en al deze dingen wil doen, ben je wellicht geneigd om daarom het duurste pakket te kiezen. Zo ben je er immers zeker van dat het internet snel genoeg is om aan je wensen te voldoen. En wanneer je ook nog eens met meerdere apparaten online bent, vind je de snelheid mogelijk nog belangrijker. Een duurder pakket kan echter zonde zijn van je geld, wanneer de beloofde internetsnelheid helemaal niet leverbaar is op jouw adres.

Soorten internet

De meest gangbare internetvorm is kabelinternet. Bij kabelinternet loopt er een verbinding van een centrale in de buurt naar alle huizen in een wijk. Je deelt dus de verbinding. Dit betekent ook dat de geboden internetsnelheid in een pakket hoger is dan de daadwerkelijke snelheid. En de download- en uploadsnelheid is meestal niet gelijk. Een andere optie is glasvezel. Dit is een moderne technologie waarbij data via lichtsnelheid wordt verzonden door heel dunne glasvezelkabels. De download- en uploadsnelheid zijn vaak hetzelfde en je deelt deze verbinding met niemand. De kabel loopt namelijk direct van jouw huis naar de glasvezelcentrale. Een nadeel is dat nog niet in elke gemeente glasvezel beschikbaar is.

Internetsnelheid: welke factoren spelen mee

Een snelle verbinding is een van de belangrijkste dingen waar je op let bij internet vergelijken. Het is echter niet gezegd dat op jouw adres ook dat snelle internet dat wordt beloofd, kan worden geleverd. Is er alleen kabelinternet in de buurt, dan zul je het moeten doen met trager internet dan wanneer je ook van glasvezel gebruik kunt maken. Let daarom bij internet vergelijken goed op de geboden snelheid in elk pakket en check of die snelheid ook haalbaar is bij jou in huis.

Wees niet onnodig duur uit

Een standaard internetabonnement heeft gemiddeld een snelheid van zo’n 40 MBit. Hiermee kun je prima surfen op internet, e-mails versturen en Facebooken. Deze snelheid is op elk adres in principe haalbaar. De prijs inclusief televisie en vaste telefoon, ligt gemiddeld rond de 48,00 euro per maand. Een medium abonnement biedt sneller internet. Dat loopt uiteen van 80 Mbit bij KPN tot zelfs 200 Mbit bij Ziggo. Hiermee kun je online gamen en content streamen en gaat ook online televisiekijken prima. Wel speelt hier mee of een dergelijke snelheid ook echt haalbaar is op jouw adres. Gelukkig kun je dit bij de aanvraag direct checken want internetproviders zijn verplicht om niet alleen de geadverteerde snelheid te melden maar je ook te wijzen op de echte snelheid. Voor zo’n medium pakket inclusief televisie en telefoon, betaal je meestal zo’n 60,00 euro per maand. De duurste internetabonnementen van KPN en Ziggo hebben snelheden variĆ«rend van 100 Mbit (KPN) tot zelfs 400 Mbit (Ziggo). Een dergelijke snelheid is eigenlijk alleen nodig (en haalbaar) wanneer er glasvezelinternet beschikbaar is bij jou in de buurt. Ben je verplicht tot kabelinternet, dan is de kans klein dat je dergelijke snelheden haalt. Check dit dus goed voordat je meer dan 80,00 euro per maand gaat betalen voor iets waar je geen gebruik van kunt maken.