Kan ik in het najaar nog buiten schilderen?

Wanneer u in het najaar of de winter buiten wil gaan schilderen hangt het eindresultaat niet alleen af van uw eigen schilderkunst. U kunt nog zo uw best gedaan hebben en uiteindelijk toch een teleurstellend resultaat behalen. Dit komt omdat externe factoren zoals het weer, de luchtvochtigheid en de temperatuur duidelijk invloed kunnen hebben op uw verfwerk. Wanneer u hier goed op let kan het u een hoop irritatie, werk en tijd besparen.

Wat is de ideale temperatuur om buiten te schilderen

De ideale temperatuur om buiten te schilderen ligt tussen de 10 en 20 graden Celsius. Het herfst en winterweer in Nederland nodigt meestal niet echt uit om buiten te schilderen. Kou, regen en wind zijn geen ideale omstandigheden voor uw verfwerk. Vooral de relatieve luchtvochtigheid (RV) en de temperatuur hebben grote invloed op het eindresultaat. Schilderen op een warmere dag met hoge luchtvochtigheid zal een veel minder resultaat tot gevolg hebben dan wanneer u schildert op een koudere droge dag. De meeste verven voor buiten zijn te gebruiken tot een RV van 65%. Sommige professionele verven zoals Sikkens Rubbol XD High Gloss zijn zelfs bruikbaar bij een RV van 85 a 90%. Vooral het aflakken van uw verfwerk bij dauw mist en regen is niet aan te raden. De relatieve luchtvochtigheid is dan 100% en u zult zien dat het verfwerk volledig mat uitslaat. Gronden of overgronden kan wel. Voorwaarde is echter altijd dat het zeker niet mag vriezen. Om uw buitenproject goed te schilderen zult u minimaal drie verflagen moeten aanbrengen op nieuw of kaal hout. 2 lagen grondverf en één aflaklaag.

Kan ik verven op een vochtige ondergrond?

Wanneer het hout dat u wilt gaan schilderen vochtig is geweest doordat bestaande verflagen beschadigd waren of doordat het onbehandeld buiten heeft gestaan, kunt u de twee grondverflagen wel aanbrengen. Met het aflakken wacht u beter tot het voorjaar bij droger weer. Vocht van binnenuit krijgt op deze manier nog de kans om te verdampen. 2 lagen grondlak bieden voldoende bescherming tegen de winterse weersinvloeden. Vindt u de kleur van de grondverf niet mooi genoeg om de hele winter naar te kijken, dan is het een tip om de grondverf te laten mengen met de aflakkleur. Op deze manier ziet uw schilderwerk er direct netjes uit en kan u wachten tot het voorjaar met aflakken.

Optimale bescherming tegen weersinvloeden

Sikkens verven zijn verkrijgbaar in een groot assortiment dat speciaal geschikt is om in het najaar en de winter te verwerken. Zowel primers als lakverven. Ze zijn sneldrogend en gemakkelijk verwerkbaar. Bovendien zijn deze speciale buitenverven extra krasbestendig en bieden uw verfwerk een lange tijd bescherming. Zo komt u het najaar en de winter gemakkelijk door en kunt u tot het voorjaar wachten om het hout af te lakken.