Een keuken vol met huishoudelijke apparatuur?

Er is geen plek waar zoveel apparaten staan als in een keuken. Ga maar na: koelkast, vriezer, magnetron, oven, koffiezetter, vaatwasser en nog zoveel meer. Ook hebben sommigen dan nog de broodmachine, citruspers en ook een keukenmachine.

Verbind ze met elkaar!

Het is mogelijk om alle apparatuur met elkaar te verbinden om het de eigenaar gemakkelijker te maken. Ze kunnen zelf beginnen met broodbakken of een speciaal programma starten. De fabrikanten werken nu aan een nog snuggere inrichting van de keuken en haar machines. Je kunt plots een top chef kok worden met al deze hulpmiddelen. Het mooie is dat alle toestellen via internetverbindingen met elkander kunnen ‘praten’ plus via de smartphone-app kunnen ze aangeven wat hun status is. Dat is makkelijk bij het samenstellen van boodschappenlijstjes, maar zowel handig als je minder tijd hebt om al het werk in de keuken te doen. De schenkkan kan vertellen of er nog water in zit. De koelkast geeft aan wanneer hij te hard moet werken om alles in te vriezen en zoveel meer.

Veel protocollen

Minder handig is dat alle fabrikanten hun eigen protocol hebben ontwikkeld. Dat betekent dat alleen toestellen van dezelfde fabrikant met elkander verbonden kunnen wordt. Dit ‘internet of things’ is volop te ontwikkeling. Hoewel volwassen fabrikanten zoals LG, Samsung en ook Whirlpool allen hun eigen protocollen hebben ontwikkeld, is dat natuurlijk niet echt zo handig als iemand zijn zinnen heeft gezet op een slimme Samsung Koelkast en een nipt zo slimme Whirlpool Oven. Ze kunnen dan niet met elkaar communiceren.

Apple Homekit, Google Brillo

Licht verschijnt aan het einde van de tunnel: Apple heeft met Apple Homekit een protocol ontwikkeld waarmee toestellen van verschillende merken met elkander verbonden kunnen worden. Het is een opsomming toestellen welke gestaag groeit in de applicatie. Google is met het protocol Brillo en ook Weave bezig op het fundament van Android, gebruik makend van software waar de apparatuur op draait.

Een slimme koelkast

De koelkast is natuurlijk een ideaal apparaat en ook essentieel in iedere keuken. Wat nu als hij je kan vertellen als de melk op is of de boter? De koelkast kan het hele voorraadbeheer doen en zorgen, dat je weet wanneer er iets op is. Het is ideaal. Ook de wasmachine kan in de toekomst behulpzaam zijn om je was nog beter te doen. Het is de toekomst. Een veelgehoorde vrees is dat de apparatuur niet lang met de tijd zou meegaan, maar niets is minder waar! Vanwege de synchronisatie met slimme software kunnen defecten snel worden opgemerkt, zodat ze een zo lang mogelijke levensduur hebben en de onderdelen vervangen kunnen worden. Whirpool onderdelen, of onderdelen van andere grote merken, zijn namelijk veelal in de omloop!

Wat zal de toekomst nog meer brengen?