Lekker warm in huis

Buiten giert de wind rond het huis, de buitentemperatuur wijst ijzingwekkende dieptes aan, misschien zie je al sneeuwvlokken of andere neerslag naar beneden komen. Het zijn winterse taferelen waar je heerlijk van kunt genieten, binnenshuis met je neus tegen het glas. Het wordt een stuk minder leuk, als de kou ook binnenshuis zit.

Koud in huis
De thermostaat staat hoog genoeg, maar toch voel je de koude wind langs je benen strijken. Op de ramen en in de hoeken zie je vochtplekken of schimmel. Een dikke trui of nieuwe pantoffels hebben niet het gewenste effect en ook het steeds een beetje verhogen van de ingestelde temperatuur op de thermostaat helpt niet echt. Tijd om maatregelen te nemen!

haard

Maatregelen
Het is duidelijk dat er op allerlei plekken warmte weglekt uit je huis. Je kunt met een infrarood thermometer precies vaststellen waar die warmtelekken zitten. Weet je de pijnpunten? Dan kun je ze aan gaan pakken. Er zijn wat maatregelen die je kunt nemen.

  • Dubbel glas. Grote ramen bieden ons de gelegenheid lekker ruim naar buiten te kijken. Maar de relatief dunne glasplaten is ook een enorm warmtelek. Met dubbel glas houdt je al veel van de ontsnappende warmte tegen. Je hebt het dubbel glas in verschillende soorten. Heb je de keuze, ga dan voor het hoogst isolerende type.
  • Isolatie. Zeker in oudere woningen is er geen isolatie toegepast in de spouwmuur. Gespecialiseerde bedrijven kunnen isolatiemateriaal in de spouwmuren spuiten. Dat scheelt een stuk! Ook kun je door middel van wandpanelen de muren isoleren.
  • Vloerisolatie. De optrekkende kou maakt dat je het altijd koud hebt. Met vloerisolatie houdt je de optrekkende kou tegen.
  • Dakisolatie. Warmte stijgt op, dat is een natuurwet. Dakisolatie voorkomt dat de warmte door het dak van je woning kan ontsnappen.
  • Jaarlijkse controle verwarming. Bij een groot huishouden werkt de verwarmingsketel dag en nacht. Hetzij voor het water te verwarmen of hetzij voor de radiator. Het is dan ook aangeraden om elk jaar de verwarming te laten controleren door specialisten. Bij veel verzekeringen is het een vereiste dat het CV-toestel elk jaar wordt gecontroleerd. Zo zit je dus niet snel in de kou en heb je het lekker warm in huis.

Fotocredits: M-Design