Maak een verlichtingsplan voor je huis

Meestal worden verlichtingsplannen gemaakt door dj’s, lichttechnici en fotografen, maar ook voor je huiskamer, badkamer, zolder, keuken of slaapkamer is het verstandig om een verlichtingsplan te maken. Want met een verlichtingsplan en de juiste lampen haal je heel veel sfeer in huis.

Plattegrond
Een verlichtingsplan begint met het inventariseren van de stroompunten in een kamer. Van daaruit ga je namelijk de verlichting aanleggen en dan weet je ook meteen of je verlengsnoeren nodig hebt. Vervolgens ga je een plattegrond maken van de kamer waarvoor je het verlichtingsplan samenstelt.

lichtplan_476x300

Tip: teken de plattegrond altijd op schaal en noteer ook de schaal die je gebruikt (bijvoorbeeld 5 centimeter voor 1 meter), zodat je makkelijk uit kunt rekenen hoeveel snoeren, lampen en dergelijke je nodig hebt voor jou verlichtingsplan. Er zijn ook computerprogramma’s die je hierbij kunnen helpen.

Plan maken
Vervolgens is het belangrijk goed na te denken over het soort verlichting voor de kamer. Wil je bijvoorbeeld inbouwspotjes, mooie schemerlampjes aan de muur of toch liever een paar staande lampen? Misschien wil je wel inbouwspotjes in de vloer. Ook een combinatie is mogelijk, want een staande lamp is bijvoorbeeld fijn om bij te lezen, terwijl een schemerlampje aan de muur weer voor sfeer zorgt.

Tip: zorg dat een of twee verlichtingspunten in de kamer qua lichtsterkte te regelen zijn, door middel van een dimmer. Gedimd licht geeft namelijk heel veel sfeer. Ook in de badkamer!

Lampenjacht
Dan komt eigenlijk het leukste gedeelte: lampen kopen. Neem je verlichtingsplan mee naar de lampenwinkel of het woonwarenhuis en kies aan de hand daarvan de beste verlichting en lampen uit. Of kijk online op sites zoals Lampen24 welke lampen zij hebben. Vergeet daarbij niet het interieur van je woning, want lampen komen het beste tot hun recht als ze passen bij de rest van je meubels qua kleur, sfeer en stijl. Schaf ook direct ander materiaal aan voor het verwezenlijken van je verlichtingsplan, zoals extra draad, schakelaars, dimmers en hout voor het inbouwen van de spotjes.

Tip: neem een foto mee van de huidige inrichting van de kamer waarvoor je het verlichtingsplan hebt opgesteld.

tafellamp
Voorbeeld van een klassieke tafellamp

design hanglamp
Voorbeeld van een design hanglamp

Aanleggen
Vervolgens gaat de leukste klus beginnen: het verwezenlijken van je verlichtingsplan. Gebruik de plattegrond als blauwdruk voor het plan. Je bent misschien een dagje aan het klussen (uiteraard is dit ook afhankelijk van de grootte van de kamer), maar ’s avonds kun je dan echt genieten van een sfeervol verlichtte kamer.