Maak je woning klaar voor de winter met deze 5 tips

Zodra het weer winter wordt, dan wordt het tijd om je huis klaar te maken voor het gezelligste seizoen van het jaar. Veel mensen houden niet van de winter, het is koud, de dagen zijn kort en met een beetje pech valt er sneeuw en gaat het vriezen. Maar anderen genieten er juist met volle teugen van. Als je je huis winterklaar maakt met deze tips wordt het ook voor jou een fijne winter.

 1. Controleer de verwarming
  De hele zomer heeft hij niet hoeven werken, je (centrale) verwarming. Het is verstandig om te controleren of alles goed werkt voordat het echt koud wordt. Want als je de kachel pas voor het eerst weer aanzet als het ineens koud is in huis en hij werkt niet dan heb je een probleem. Controleer bij een CV installatie of er voldoende water in zit en vul hem zo nodig bij.
 2. is je huis goed geïsoleerd?
  Via het dak en de muren verliest je huis veel warmte. Dat is zonde want daardoor zal je energierekening hoger uitvallen dan je zou willen. Overweeg daarom het dak en de buitenmuren van je huis te laten isoleren. Hiervoor zijn goedkope initiatieven waardoor je kunt profiteren van collectieve korting. Het is een investering, maar je haalt deze er binnen enkele jaren weer uit dankzij een aanzienlijk lager energieverbruik voor het verwarmen van je woning.
 3. Geef inbrekers geen kans
  Inbrekers houden van de duisternis. Zodra het weer langer donker blijft neemt het aantal inbraken weer toe. Laat goede cilindersloten installeren op je deuren. Inbrekers houden er niet van om sloten te moeten forceren waar ze langer dan een minuut mee bezig zijn. Als jouw deuren zijn voorzien van goede sloten zullen ze vaak besluiten hun geluk elders te beproeven.
 4. Goede verlichting in de tuin
  Wanneer je ’s avonds thuis komt wil je natuurlijk gemakkelijk je weg kunnen vinden in de tuin. Het is nu niet meer nodig om daarvoor de hele avond verlichting te laten branden. Door middel van buitenverlichting met sensor springt de buitenlamp automatisch aan zodra je het pad op loopt. Dit werkt overigens ook heel goed als inbraakpreventie, zie bij punt 3, een inbreker houdt er niet van als hij goed gezien wordt.
 5. Hoe maak ik de tuin eenvoudig winterklaar?
  Wil je vanaf het voorjaar weer heerlijk van je tuin kunnen genieten, dan is het in oktober tijd om deze winterklaar te maken. Dit is het seizoen om te snoeien en om het laatste onkruid te verwijderen voordat de winter invalt en alle planten in winterslaap gaan. Winterharde planten kunnen uiteraard gewoon buiten blijven. Heb je planten die niet tegen vorst kunnen, houd dan vanaf deze maand het weerbericht in de gaten, ook in oktober kan het al vriezen. Zet planten in bakken altijd binnen als het hard gaat vriezen, ook als ze winterhard zijn. Winterhardheid geldt namelijk alleen voor planten die in de volle grond staan.