Meer ruimte en licht in huis met een dakkapel of dakopbouw

Eigen haard is goud waard, dat gezegde is zonder meer van toepassing op het grootste gedeelte van de Nederlandse woningbezitter. En juist als je prettig woont is verhuizen juist het laatste waar je aan wilt denken.  Ook als je juist liever meer lichtinval wilt realiseren, of behoefte hebt aan meer ruimte is een verhuizing niet altijd noodzakelijk. Een goede manier om meer ruimte te creëren en te genieten van meer natuurlijke lichtinval is de plaatsing van een dakkapel of een dakopbouw. Zo komt die extra grote slaapkamer zonder grote investering binnen handbereik.

De keuze voor een dakkapel is vaak tweeledig: in de eerste instantie wordt er aanzienlijk meer ruimte gerealiseerd, ten tweede zorgt de keuze voor de plaatsing van een dakkapel of dakopbouw voor meer lichtinval. Met name dat laatste voordeel is belangrijk. Een ruimte met veel (extra) lichtinval oogt ruimer en geeft een positieve indruk. Zo kan die donkere zolderkamer een stuk frisser lijken en ontstaan er meer mogelijkheden voor het gebruik van de nieuwe ruimte, denk bijvoorbeeld aan het realiseren van een extra slaapkamer. Altijd al een studeerkamer willen hebben? Met een dakkapel komt die wens een stuk dichterbij.

Materiaalkeuze en afwerking

De keuze voor een dakkapel is net zo persoonlijk als de woning. Een dakkapel wordt immers het verlengstuk van de woning en dient daarom perfect aan te sluiten op de bestaande situatie. Door de grote verscheidenheid aan materialen is het mogelijk om de uniforme uitstraling van de woning te behouden door te kiezen voor identieke materialen. Zo kan er gekozen worden voor het traditionele houten kozijn voor het dakkapel of dakopbouw, een houtlook of volledige kunststof is echter ook mogelijk. Ook wat betreft de gewenste afwerking is er veel mogelijk. Zo krijgt een kunststof dakkapel een zeer persoonlijke en unieke uitstraling die geheel past bij de woning.

Maatwerk & de bouwvergunning

Voor elke woning is er een perfecte passend dakkapel beschikbaar. Doordat Ruiter Dakkapellen maatwerk kan leveren is een dakkapel of dakopbouw perfect aan te passen aan de uitstraling van de huidige woning. Hierbij kan gedacht worden aan een dakkapel met een verlegde nok, een dakkapel met een schuin front of een dakkapel met een uitzonderlijke breedte, nagenoeg alle wensen zijn mogelijk.

Afhankelijk van de persoonlijke situatie kan een bouwvergunning voor de plaatsing van een dakkapel noodzakelijk zijn. In de meeste gevallen is een vergunning niet nodig als het gaat om de plaatsing van een standaard dakkapel aan de achterzijde. In alle andere gevallen is er vaak geen ontkomen aan. Naast de landelijke richtlijnen bepalen veel gemeente ook zelf waar een dakkapel aan dient te voldoen. Het kan daarom zinvol zijn om Ruiter Dakkapellen om advies te vragen.