Natuurlijke omheiningen: welke opties zijn er?

Sfeervol wonen houdt niet op; ook buitenshuis wordt er volop moeite gedaan om de woonomgeving zo sfeervol mogelijk in te richten. Vooral in de zomer kun je genieten van de rust die je in je eigen tuin kunt vinden. Maar wat nou als je tuin grenst aan die van je buren, of als je een drukke weg langs je tuin hebt liggen? Een goede omheining is dan belangrijk om jezelf wat privacy en rust te gunnen. Er zijn ontzettend veel opties op het gebied van omheiningen. Zo kun je je tuin afbakenen met een betonnen muur of schutting van steen, maar je hebt ook de mogelijkheid om voor een natuurlijke omheining te gaan die bij de rest van je tuin inrichting past.

Omringd door groen

Er is niets zo groen als een omheining gemaakt van prachtige klimplanten. Vaak groeien dit soort planten ontzettend snel, waardoor je gauw genoeg een raster vol kunt laten groeien met deze natuurlijke afbakening. Om een omheining te maken van klimplanten kun je het beste een ijzeren raster rondom je tuin zetten. Door te kiezen voor klimplanten die het goed doen in het Nederlandse klimaat en ook in de winter groen blijven, kun je het hele jaar door genieten van al het groen. Planten zoals de klimop en kamperfoelie zijn bijvoorbeeld ideaal voor een natuurlijke omheining.

Natuurlijk hout

Wie zoekt naar echt puur natuur kan ervoor kiezen om een omheining te maken die helemaal uit hout gevormd is. Je kent misschien wel een gebruikelijke schutting gemaakt van hout, maar deze heeft niet de natuurlijke uitstraling die veel mensen zoeken. Een takkenwal heeft dit wel. Deze soort afbakening bestaat uit opgestapelde takken die tussen enkele houten palen op hun plek worden gehouden. Het maken van deze omheining is ontzettend simpel, en je hebt een eindresultaat dat erg natuurlijk oogt. Vooral met veel groen in je tuin is dit houtaccent een mooie toevoeging.

Stijlvolle stenen

Stenen komen in allerlei kleuren en maten voor. Dat betekent dat je altijd een steen uit kunt zoeken die perfect bij de rest van je tuin past. Wanneer je een omheining wilt maken van deze natuurlijke stenen, kun je ervoor kiezen om platte exemplaren te nemen en deze op te stapelen. Een andere manier is het vullen van een lege ruimte tussen twee wanden van gaas. Door het gaas kun je de stenen heel goed zien. Deze methode oogt modern maar tegelijkertijd ook natuurlijk. Zo combineer je het beste van twee werelden.