Het onderhouden & schoonmaken van je raambekleding!

Yes! Je gloednieuwe raamdecoratie hangt sinds een week. Je bent er erg zuinig op, want ieder jaar nieuwe raamdecoratie aanschaffen, daar zit niemand op te wachten. Na een paar dagen spot je ineens een vlek op je gloednieuwe raamdecoratie! Ai! Dat is niet fijn! Krijg je dit er nog uit? Wat moet ik doen? En wat juist niet? In dit artikel geef ik je schoonmaaktips voor verschillende soorten raamdecoraties.

Raambekleding schoonmaken

Jaloezieën onderhouden & schoonmaken

Het is belangrijk om je houten jaloezieën, PVC jaloezieën of aluminium jaloezieën regelmatig af te stoffen met een plumeau of droge stofdoek. Hierbij wordt het stof op de latjes direct verwijderd. Zorg ervoor dat je jaloezieen gesloten zijn  wanneer je de lamellen gaat afstoffen.  Afnemen van links naar rechts en begin bovenaan! Herhaal dit voor beide kanten van de lamellen.

Is het een hardnekkige vlek? Gebruik dan een klamme doek (vermijd  vochtige doeken!) en neem vervolgens de lamellen af.

Het is ook van belang dat je schoonmaakmiddelen vermijdt bij houten jaloezieën!

Plisségordijnen onderhouden & schoonmaken

Plisségordijnen beschikken over een honingraatstructuur, waardoor het gordijn ook isolerend werkt. In de binnenkant van het plisségordijn kan daardoor stof blijven hangen. Het meest gemakkelijke is om een stofzuiger te gebruiken, met een schone borstelkop. Kies voor een lage zuigkracht en ga langs beide zijkanten van het plisségordijn.

Wanneer het een hardnekkige vlek is, kijk dan eerst naar oplossingen zonder gebruik van een klamme doek. Behandel je plisségordijn voorzichtig en vermijd wrijven op de stof. Vermijd vooral agressieve schoonmaakmiddelen met bijvoorbeeld bleek erin. Na het reinigen hang je je plissegordijnen uit zodat ze goed kunnen drogen.

Gordijnen onderhouden & schoonmaken

Wanneer je je gordijnen goed wil reinigen kun je het beste ze naar de stomerij brengen. Daar wordt goed gekeken naar de stof en zorgen ze ervoor dat de kwaliteit van je gordijnen gewaarborgd wordt. Ben je van plan gordijnen aan te schaffen?  Dan is het handig om te weten dat ze geleverd worden met een wasvoorschrift. Wanneer je al gordijnen van Veneta.com in huis hebt, dan heb je het bijgevoegde wasvoorschrift vast al eens gezien. Daar staat precies in hoe je ze kunt behandelen waardoor je er zo lang mogelijk van kunt genieten!

Hetzelfde geldt voor vouwgordijnen. Let hierbij goed op de stof van je vouwgordijn! Elke stof heeft namelijk een ander wasvoorschrift. Haal het vouwgordijn gemakkelijk van het systeem af, zodat je hem kunt reinigen. Reinig met mate! Zo waarborg je de kwaliteit van je vouwgordijn.