Praktische raambekleding

Bij raambekleding heb je tegenwoordig volop keuze. Zowel qua de soort (gordijnen, luxaflex, lamellen) als wat betreft de materialen (stof, hout, aluminium). Soms kijken we bij de aankoop van raambekleding alleen naar het uiterlijk. Achteraf krijgen we dan spijt, omdat de gekozen optie bijvoorbeeld helemaal niet praktisch in gebruik is. Waar kunnen we nou op letten om de raambekleding wél praktisch te hebben?

Materialen
Een van de dingen waar je op moet letten wanneer je praktische raambekleding wilt hebben, is het materiaal van de raambekleding. Is deze makkelijk schoon te houden of juist niet? En kan het in de was? Dit laatste zal bij gordijnen misschien wel mogelijk zijn, maar in het geval van lamellen natuurlijk helemaal niet.

Het materiaal van de te kiezen raambekleding is dus één ding om mee te nemen in je beslissing. Goede aluminium jaloezieën zijn bijvoorbeeld gemakkelijk af te nemen met een doekje, maar met stoffen lamellen gaat dit al wat moeilijker.

Bediening
Om te kunnen beslissen of een bepaalde soort raambekleding praktisch is, moet je niet alleen kijken naar de soort materialen waarvan deze wordt gemaakt. Ook de gebruiksvriendelijkheid is erg belangrijk. Daarom doe je er verstandig aan te kijken naar de wijze waarop de raambekleding moet worden bediend.

In het geval van gordijnen is het fijn als je deze op een soepele manier open en dicht kunt trekken. Bij luxaflex wil je ze graag eenvoudig omhoog en omlaag kunnen doen, zonder al te veel moeite. Het is daarom goed om eens stil te staan bij de manier waarop je luxaflex en lamellen e.d. open en dicht kunt doen. Kan je hierbij gebruik maken van een handig koord of moet je allerlei rare manoeuvres uithalen om ze open te kunnen doen? Let er vooral op dat het schadelijk is voor de werking van bijvoorbeeld de luxaflex als je hiervoor te veel kracht zou moeten zetten.