Soorten behang: welk behang is geschikt voor mijn woning?

Behang is van belang, zeker wanneer een woning nieuw of opnieuw ingericht gaat worden. De keuze voor behang zal namelijk in grote mate van invloed zijn op de rest van het interieur. Of omgedraaid natuurlijk. Wanneer je een duidelijk idee hebt over de inrichting wil je ook weten welk behang een goed idee is. Deze tips kunnen je hier in grote mate bij helpen. Zo maak je altijd de juiste keuze.

Het materiaal

Begin altijd bij de afweging van welk materiaal het behang wil zijn. Minstens zoveel waarde als de het design en de kleur heeft namelijk ook het materiaal. Dit bepaalt immers in grote mate hoe het er straks daadwerkelijk in de praktijk uit komt te zien. Er is bijvoorbeeld glasweefsel, vinyl, duplex of vliesbehang. Laat je daarom altijd eerst goed informeren over de verschillen en overeenkomsten tussen deze soorten behang. Dit maakt direct al veel duidelijk over de impact die het soort behang op een ruimte kan hebben. Zo is bijvoorbeeld de dikte een belangrijke factor, maar ook de kleurvorming.

Het ontwerp

Behang is allang niet meer strak en effen. Eigenlijk alles wat je kunt bedenken is mogelijk. Of dit ook altijd een goed idee is valt natuurlijk wel te bezien. Het is goed om te weten dat met behulp van fotobehang allerlei eigen unieke ontwerpen gemaakt kunnen worden, maar de vraag is dan natuurlijk wel of er een echte ontwerper in je schuilt. Het kan dus soms ok gewoon beter zijn om voor een gevestigd ontwerp dat door de fabrikant wordt aangeleverd te kiezen. Ook in dit geval is advies van de kenner onontbeerlijk. Neem hier dus ook ruim de tijd voor.

Hergebruik

Het kan ook interessant zijn om naar de duurzaamheid van het behang te kijken. Het is bijvoorbeeld goed mogelijk dat de kleur door de jaren heen verschiet door de zon, maar dat het behang zelf nog gewoon van goede kwaliteit is. Door het te schilderen is het dan mogelijk om het behang nieuw leven in te blazen. Het is direct al belangrijk bij de aanschaf om over dit soort zaken na te denken. Dit geeft meer zekerheid voor de lange termijn.