Spanning op de woonboerderij

Je hebt een mooie woonboerderij gekocht met een flink stuk land, langs een slingerende weg in de polder. Je voelt je al aardig opgenomen in de dorpsgemeenschap en je zit ook in het verenigingsleven. Er staat veel vee in de weilanden in je denkt erover zelf ook paarden te gaan houden. Het toeval wil dat je buurman, Douwe, net bezig is de bestaande omheining te onderhouden. Je trekt je rubber laarzen aan en je gaat eens kijken.

Douwe heeft al zijn vee, stiertjes, naar een ander weiland gebracht waar de afrastering nog compleet is. Je wil niet dat ze de weg op lopen, grinnikt hij als ik hem vragend tegemoet loop. De meeste houten palen zijn nog wel in orde maar hier en daar hebben de jonge stieren de draden volkomen weggetrokken en is het op veel andere plaatsen losgeraakt. Herstellen moet, maar het is niet zo moeilijk en het werk valt wel mee. De losse en vernielde draden oprollen en wegvoeren. Een paar nieuwe palen zetten en dan het nieuwe draad op de goede plaats aanbrengen. Dit draad moet je daarna aan de houten ronde palen bevestigen. Bekijk professionele stroomgeleiders bij BUMA handel.

Zet je draad op spanning

Thuis aan de keukentafel heb je al een rekensommetje gemaakt en het blijkt allemaal wel mee te vallen. Douwe heeft je verteld dat je voor paarden drie geleiders moet plaatsen. Dat wil zeggen dat je het draad op drie verschillende hoogten aan de palen moet bevestigen. De laagste op 65 cm hoogte, de middelste op 100 cm en de bovenste op 135 cm. Je weet alleen niet of er voldoende palen zijn. De oude schuur heb je alleen nog maar even vluchtig bekeken maar na een grondige inspectie blijken er gelukkig ruim genoeg houten palen van 250 cm te liggen. Je moet nog eens even heel goed kijken hoe je buurman die draadspanners nou precies bevestigt en waarom eigenlijk? Hij is druk bezig met juist een draad er doorheen te steken als je aan komt lopen. De draadspanner maak je vast aan de houten paal door middel van een stukje draad aan het buitenste oog en aan de paal te bevestigen. Dan voer je het uiteinde van de draad op de rol door de opening van de draadspanner naar het draaisysteem binnenin de draadspanner. Met een steeksleutel kun je de draad perfect op spanning brengen. Doe dit na verloop van tijd weer een keer. Zo weet je zeker dat de draden te allen tijde goed strak staan en het land optimaal beschermen.

Bescherming

De draadspanners zijn vuurverzinkt. Zo zijn ze beschermd tegen weersinvloeden en gaan ze lang mee. Bovendien weet je dat hierdoor het weiland ook goed beschermd is en dat de paarden er niet zo gemakkelijk af kunnen lopen.

Dit artikel is geschreven door BUMA handel.