Spanplafonds

Een spanplafond is ongetwijfeld een meerwaarde voor de woning of het bedrijfspand, om verschillende redenen. Maar wat is een spanplafond eigenlijk? Een spanplafond wordt eigenlijk onder het reeds aanwezige gewelf gespannen met behulp van een speciaal klemsysteem. Dit houdt het plafond vast tussen de muren en is gemaakt van een stevig, duurzaam kunststof.

Het resultaat? Een strak oppervlak dat zich onder het bestaande gewelf bevindt, waardoor het dus niet langer zichtbaar is. Deze oplossing wordt veel gebruikt om beschadigde plafonds te camoufleren, maar ook steeds meer mensen kiezen ervoor om een met een spanplafond een compleet nieuwe look aan een ruimte te geven.  Na de plaatsing van het spanplafond gaat men het geheel vaak nog afwerken met lijsten, die volledig op de stijl van de woning zijn afgestemd!

De unieke eigenschappen van spanplafonds

Spanplafonds dienen  niet enkel als vernieuwing van het plafond. Ook zijn ze multifunctioneel, aangezien ze in verschillende ruimtes geplaatst kunnen worden. Daarbij zijn ze vochtbestendig, warmtebestendig en weren ze efficiënt algen, schimmels en bacteriën.

Ook is de montage van een dergelijk plafond relatief eenvoudig, zonder dat er andere zware werken uitgevoerd moeten worden, zoals het verslepen van meubilair. Een spanplafond kan namelijk al binnen 1 dag worden geplaatst.  Met zo’n plafond kun je rekenen op een stijlvol resultaat dat perfect bij de woning past!

plafond in een dag

Spanplafonds voor elke situatie

Natuurlijk is het ene spanplafond het andere niet. Er is heel wat keuze op het vlak van stijl, formaat en uitstraling. Doorgaans kan men ervoor kiezen om een dergelijk gewelf op maat te laten maken, zodat er voor elke situatie wel een goede oplossing is.

Een overzicht van enkele van de mogelijkheden is hier wel op zijn plaats:

– matte spanplafonds

– hoogglans spanplafonds

– lichtdoorlatende spanplafonds

– gladde spanplafonds

– geweven spanplafonds, die verschillende topcoatings hebben

– en nog veel meer

Natuurlijk bestaan er ook heel wat mogelijkheden op het vlak van afwerking. Zo kan je kiezen voor uiteenlopende kleuren, bedrukkingen, vormen, ornamenten, sierlijsten, motieven en zelfs verlichting, teneinde een mooi harmonisch geheel te verkrijgen.

Als je kiest voor een op maat gemaakt spanplafond, dan zijn de opties zo goed als oneindig.

keukenplafond

Het spanplafond optimaal gebruiken

De plaatsing van een nieuw gewelf brengt heel wat voordelen met zich mee. Er ontstaat immers een compleet nieuwe ruimte tussen het oude en het nieuwe gewelf, waardoor je dus op veel verschillende manieren verlichting kan installeren.

Het zou immers zonde zijn om die lege ruimte niet te benutten! Zeker als je voor moderne verlichting kiest is het de moeite waard de ruimte optimaal te gebruiken. Zo kunnen er eenvoudig kabels in weggewerkt worden, of je kan die ruimte gebruiken om een uniek lichteffect te creëren met moderne lampen.

Daarbij kan je in het spanplafond ook apparatuur plaatsen, waaronder geluidsboxen, ventilatoren, kachelpijpen, afzuigkappen en andere plafondelementen. Natuurlijk kan het ook gebruikt worden om isolatie te steken, zodat zowel de akoestiek als de temperatuur in de ruimte beter naar wens zijn.

Kortom, de mogelijkheden met en voordelen van een dergelijk plafond maken het een van de beste investeringen die je kan doen om de look en feel van je woning naar een niveau hoger te tillen! Net zoals bij andere verbouwingen in de woning of pand is het de moeite waard beroep te doen op een specialist. Op die manier haal je het allerbeste uit je nieuwe investering!