Wat is steigerhout en waarvoor wordt het gebruikt?

Steigerhout is in principe ‘afval’ dat afkomstig is van bouwwerven Toch zitten hier degelijke en vaak ongeschonden stukken hout bij. Ook het hout van pallets wordt wel eens steigerhout genoemd. Dit wordt gerecupereerd en je kunt er leuke zaken mee maken. Zo wordt het voor meubels zoals kasten, zitbanken en tafels gebruikt. Er worden hele wanden mee bekleed en je kunt er accessoires zoals plantenbakken mee in mekaar knutselen. Voor de echte creatieve knutselaars is dit heel geschikt voor het maken van bijvoorbeeld kerstbomen of wandrekken.

Waar vind je steigerhout?

Dit hout is zodanig populair geworden dat je dit kan vinden in de houthandel. De prijs is afhankelijk van de afwerking. Wil je het ruw of geschaafd, heb je lange planken of korte stukjes nodig, of wil je het al dan niet behandeld hebben tegen ongedierte? Dit bepaalt hoeveel je ervoor betaalt. Anderzijds kun je zelf op zoek gaan in je omgeving. Vaak hebben bedrijven wel een hoopje afvalhout of gebruikte pallets liggen, en kun je deze voor een prikje of zelfs gratis meenemen.

Hoe gebruik je steigerhout

Of het nu gaat om losse planken of palletten, je maakt het hout best volledig gebruiksklaar. Vooreerst haal je er alle spijkers uit. Om makkelijk te werken, schuur je het hout glad en geef je het een eerste laag verf, vernis of beits. Bij het ontwerp van je meubelstuk bereken je welke planken je precies nodig hebt en hoe ze moeten gezaagd worden. Dat is de volgende stap. Dan rest jou nog enkel de diverse stukken volgens je plan in mekaar te steken. Je brengt eventueel nog een laatste laag verf aan en je bent klaar!

Steigerhout heeft heel wat voordelen

Steigerhout is bedoeld voor het maken van steigers en om zware lasten te dragen. Daardoor is het oersterk. Vaak is het ook al behandeld tegen ongedierte en tegen vocht. Een ander voordeel is dat het goedkoop is, zeker als je het ergens voor een miniem bedrag kunt op de kop tikken. Maak je een meubelstuk zelf, dan heb je als voordeel dat jij volledig het ontwerpt kent. Als er op een bepaald moment beschadigingen zijn, kun jij zelf de nodige planken vervangen. Hét grote voordeel van steigerhout is dat het een stijlvol, trendy en stoer uiterlijk heeft. Het past zowel bij moderne als bij klassieke interieurs en kan zowel binnen als buiten gebruikt worden. Dit hout is gewoon overal inzetbaar en je zal er nog heel lang plezier aan beleven!