Tips voor meer licht in huis

Vind je het bij jou in huis te donker? Een donkere ruimte lijkt vaak ook kleiner dan dat het werkelijk is. Zonde natuurlijk. Een kleine en donkere ruimte kan benauwend aanvoelen waardoor je onrustig wordt. Met onderstaande tips creëer je meer licht in huis.

Pak het groots aan

Heb je eerder gekozen voor een mooie rode muur? Het ziet er ongetwijfeld mooi uit, maar het maakt de ruimte wel donker. Heb je een donkere muur? Neem dan een dag de tijd om de muren in een lichte kleur te behangen of verven, zonder teveel grote en drukke patronen. Naast lichte muren zorgt ook een lichte vloer voor meer rust in de ruimte. En heb je ook dit aangepast? Dan kun je beter ook geen donkere meubels in de ruimte plaatsen. Je hoeft niet alle meubels nieuw te kopen. Als je een beetje creatief bent, dan kun je ook zelf de meubels in een andere kleur verven of bekleden.

Laat het daglicht naar binnen

Zorg dat het licht van buiten goed naar binnen valt. Denk aan grote ramen zonder dikke ruitjes erin. De extra ruitjes zien er mooi uit, maar blokkeren het licht dat naar binnen kan vallen. Wil je nieuwe ramen laten plaatsen? Kies dan voor dubbelglas of dubbel glas hr++. Deze soorten zorgen voor een betere isolatie wat weer ten goede komt aan het milieu en jouw portemonnee.

Naast grote ramen zorgen ook deuren met glas voor meer lichtinval. En wil je graag gordijnen voor wat extra privacy? Kies dan voor lichtdoorlatende gordijnen. In de slaapkamer zijn verduisteringsgordijnen natuurlijk een must, maar in de woonkamer is dat niet nodig. Zo houden de gordijnen zo min mogelijk licht tegen.

De waarde van details

De grote maatregelen hierboven, zoals lichte muren en een lichte vloer maken de ruimte veel lichter. Maar ook door op de details te letten behaal je al heel wat winst. Plaats voldoende lampen in de woonkamer om de ruimte lichter te maken. Kies een mooie designlamp en plaats deze in de meest donkere hoek van de kamer. En wist je dat spiegels ook veel kunnen doen in een donkere ruimte. Spiegels reflecteren namelijk het licht waardoor de ruimte een stuk lichter én groter lijkt. En tot slot werken transparante en glazen accessoires beter dan grote en opvallende items.