Tips om zelf te kitten

Heb jij van die loslatende kitranden in je badkamer? Of zijn je kitranden vanwege haar kleur aan vervanging toe? Je kunt dit door een professional laten maar uiteraard kun je dit ook gemakkelijk zelf. Wij geven enkele tips om zelf perfect te kitten!

Welke kit?
De eerste en meteen ook belangrijkste vraag is: Welke kit heb je nodig? Er zijn namelijk veel verschillende soorten kit. Wil je bijvoorbeeld de naden tussen je plint en muur kitten, dan kun je het beste gaan voor acrylaatkit. Deze is half-elastisch en kun je gemakkelijk overschilderen. Wil je een voeg kitten in de badkamer of toilet (de welbekende natte ruimtes) dan kun je het beste siliconenkit gebruiken. Deze is in veel kleuren verkrijgbaar. Kies ook meteen de juiste kleur want je kunt deze kit niet overschilderen. En heb je kit nodig bij het plaatsen van raamwerk dan kun je juist het beste kiezen voor beglazingskit. Kortom keuze genoeg. Kijk goed bij de beschrijving op de verpakking welke kit het meest geschikt is voor jouw klus.

badkamer-kitten

Het stappenplan
Om vervolgens goed te kitten dien je met geduld de volgende stappen te doorlopen:

1. Schoonmaken
Om je kit goed te laten hechten is het belangrijk om de ondergrond goed schoon te maken. Dit kun je het beste doen met een vochtige doek maar zorg wel dat de ondergrond droog achterblijft. Is de ondergrond echt vet dan kun je een klein beetje schoonmaakmiddel toevoegen.

2. Afplakken 
Je kunt gebruik maken van kittape. Deze kit zorgt ervoor dat je zonder probleem een rechte lijn kunt kitten. Let wel op dat kittape in verschillende maten verkrijgbaar is. De ruimte tussen de twee strips laten de dikte van je kitnaad zien. Kies dus een passende grootte bij je klus.

3. Kitten
Nadat je jouw kitpistool gereed hebt gemaakt kun je beginnen met kitten. Plaats het kitpistool aan het begin van je te kitten naad. Houd deze in een hoek van circa 45 graden en knijp de hangreep gelijkmatig in. Het is belangrijk in één vloeiende beweging de kitrand te spuiten. Wanneer je de naad gevuld hebt dien je zo snel mogelijk de kitrand glad te strijken. Dit kun je zeer eenvoudig doen met je vinger (even in een bakje warm water met wat afwasmiddel houden). Duw niet te hard maar veeg wel het overtollige kit weg met je vingers.

4. Uitharden
Voordat de kit mag uitharden dien je het kittape te verwijderen. Daarna zul je geduld nodig hebben. Kijk goed op de verpakking van het type kit hoelang het uitharden zal duren en hoe lang je eventueel moet wachten met overschilderen.

Fotocredits: Pinterest